Çöpleri yakıt olarak kullanacak

Birleşik Krallık merkezli havayolu firması British Airways, uçaklarında yenilenebilir atıkları yakıt olarak kullanmayı planlıyor.
Çöpleri yakıt olarak kullanacak

British Airways, uçaklarında yenilenebilir atıkları yakıt olarak kullanmayı planlıyor. Bu fikir sanki Geleceğe Dönüş filmindeki çöple çalışan zaman makinasından esinlenilmiş gibi görünüyor. Havayolu şirketi, yakıt emisyonlarını %50 azaltan Velocys firmasıyla anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile birlikte havayolu şirketi 2050 yılına kadar yenilenebilir doğal yakıtlara geçerek atmosfere salınan sera gazlarının salınımını %60 azaltmayı planlıyor.

Şirketin şu anki hesaplamalarına göre bitkisel atıkları yakıta dönüştürerek, Londra’dan Kuzey ve Güney Amerika’ya uçuşlar yapan 787 Dreamliner uçuşlarını gerçekleştirebilecek kadar enerji ortaya çıkabiliyor. Yani çok uzun mesafeler için bu yeni bitkisel atıktan üretilen yakıt karşılayabiliyor. Bu yüzden de şirketin ilk amacı yeni yakıtı uçuşlarında kullanmak.

Bitkisel atıklardan güçlü bir yakıt yapılabileceği biliniyordu. Ancak British Airways bunu uçaklarında kullanarak bir ilke imza atacağa benziyor.