Çözüm sürecinin alternatifi yok

Maliye Bakanı Şimşek, "Hem Güneydoğu'da hem de ülke genelinde çözüm sürecine ciddi destek olduğu kanısındayım. Çünkü başka da bir alternatif yok" dedi.
Çözüm sürecinin alternatifi yok

"Fikir Sofrası" Platformu tarafından düzenlenen Fikir Sofrası toplantılarının onuncusu, ilk defa İstanbul dışında Mardin'de gerçekleştirildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Onur Konuğu" olarak katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, medeniyetler beşiği Mardin'de olmaktan, iş aleminin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının saygıdeğer temsilcileri ile birlikte bulunmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.

"Yüksekova'da şehit edilen 3 askerimizin ailelerine ve milletimize sabırlar diliyorum. Allah rahmet eylesin" diyen Şimşek, Hükümetin çözüm sürecini başlatırken, bu tür sıkıntıların olabileceğini, bazı iniş çıkışların yaşanabileceğini göz ardı etmediklerini söyledi. 

Şimşek, "Türkiye çözüm sürecini başarıyla tamamladığında sadece son 30-40 yılda terörle mücadeleye giden, kimine göre 350 milyar dolar ve kimine göre dolaylı etkilerle bunun birkaç katı imkanı ülkenin kalkınmasına, beşeri sermayesine, altyapısına ve yatırımlara aktaracak ve Türkiye çok farklı bir noktaya gelecek" diye konuştu. 

Türkiye'yi merkeze alan 3-4 saatlik mesafedeki coğrafyada geçmişte, karmaşık, etnik ya da mezhep eksenli sorunların daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ve daha çok karşılıklı diyalogla maalesef çözülemediğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Biz ilk defa karmaşık bir etnik sorunu daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözme noktasında yola çıktık. Türkiye bunu başarırsa belki de geniş coğrafya için ilham kaynağı olacak. Bunu da çok önemsiyoruz. Türkiye bunu başarınca inanıyorum ki Doğu ve Güneydoğu, Batı ile arayı hızla kapatırken, Türkiye'nin gelişmiş dünya ile arasını hızlı kapatma sürecine önemli katkı sağlayacak."

"Çözüm sürecinden başka bir alternatif yok"

Mehmet Şimşek, son 1,5-2 yıldan bu yana bu bölgedeki değişimi, dönüşümü, heyecanı ve özellikle yatırım ve istihdam anlamında birebir yaşayan bir insan olduğunu kaydetti. 

Bakan Şimşek, "Son dönemde komşularımızda ve çevremizde gelişen olayların etkisiyle birtakım sorunlar var. Hem Güneydoğu'da hem de ülke genelinde çözüm sürecine ciddi destek olduğu kanısındayım. Çünkü başka da bir alternatif yok. Mutlaka ve mutlaka sorunlarımızı diyalogla, daha çok demokrasi ve daha çok temel hak ve özgürlüklerle çözeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Şimşek'in yaptığı kısa konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Toplantı sonunda, Bakan Şimşek'e Fikir Sofrası Platformu Başkanı Ahmet Arslan tarafından bakır tepsi hediye edildi.