Çukurova'da yağlık ayçiçeği hasadı başladı

Çukurova'da yağlık ayçiçeği hasadı başladı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi teşvik edilen yağlık ayçiçeği hasadı başladı.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede sulanamayan arazilerde buğdaya alternatif ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeğinin masrafının az, getirisinin yüksek olması nedeniyle son yıllarda bölge çiftçisi için cazip bir ürün haline geldiğini söyledi.

Osmaniye'de önceki yıllara kıyasla son yıllarda yağlık ayçiçeği ekili alanlarda artış olduğunu belirten Sağlam, "Bu yıl il genelinde 50 bin dekara yakın ekim alanına ulaştık. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği pirim 5 kuruşken yağlık ayçiçeğinde bu rakam 40 kuruşa çıkıyor. Çiftçilerimiz sözleşmeli ekim yaparsa 6 kuruş daha destekleme alıyor. Mayıs ve haziran aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu yılki hasat sonuçlarından oldukça memnun. Geçen yıl dönüm başına ortalama 250 kilogram ürün alınırken bu yıl  ortalama 300 kilogram verim bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de bitkisel ham yağ açığının olduğuna dikkati çeken Sağlam, "Yağlı tohumları hala ithal ediyoruz, bu açığın kapatılması için stratejik öneme sahip ürünlerin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz" dedi.

- Kilogramı 2,2 lira

Tarlasına 5 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten çiftçi Mehmet Gökhal, bu yılki hasat sonucundan memnun olduğunu dile getirdi.

Şubat ayında ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının olmaması nedeniyle avantajlı olduğunu aktaran Gökhal, "Ürünün getirisi bakımından buğdaya göre oldukça tatmin edici, teşvik pirimi bakımından oldukça iyi, ürün piyasada 1,8 liradan alıcı buluyor, 40 kuruşluk devlet desteğiyle çiftçinin eline 2,2 lira para geçiyor" ifadesini kullandı.