Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya ayar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye tehdit oluşturan terör örgütlerine silah veren NATO ve FETÖ’cü darbecilere kucak açan AB ile bugün Brüksel’de yüzleşecek. Erdoğan’ın zirve öncesi mesajı netti: Bloke eden bloke olur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya ayar

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları’nın bugün Brüksel’de yapacağı zirveye Türkiye damga vuracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 ülkenin liderlerine FETÖ’nün darbe girişimine karışan eski Türk subaylarına sığınma hakkı verilmesi, bölücü terör örgütü PKK’ya Suriye ve Irak’ta verilen destek ve askeri yardımları gündeme getireceği zirvenin ana gündem maddesi terörle mücadele konusu  olacak.

Zirve Brüksel’de NATO’nun yeni karargahında yapılacak. Liderler, toplantının ana gündem maddesi terörle mücadele konusunu ele alacak. NATO karargahının “devir teslim” töreniyle başlayıp akşam yapılacak liderler arasındaki çalışma yemeğiyle son bulacak toplantıda  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi bekleniyor. Ayrıca Türkiye’nin, NATO faaliyetlerinden bloke ettiği Avusturya ile yaşanan gerilimin de konuşulacağı ifade ediliyor.

ANA GÜNDEM TERÖR

Toplantıda iki ana gündem maddesi olarak uluslararası terörle mücadele bağlamında NATO’nun olası rolü ve savunma harcamalarının arttırılması ile yük paylaşımı tartışılacak. Üst düzey bir yetkili, NATO’nun DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyona katılıp katılmamasının karara bağlanacağını, bu konuda hala tereddüdü bulunan bazı ülkeler olduğunu ancak olumlu karar çıkacağına inandığını belirtti. Erdoğan zirvede firari FETÖ’cü eski subaylara verilen desteğin müttefikliğe sığmadığını vurgu yaparak Türkiye’ye iade edilmeleri gerektiğini belirtecek. Türkiye’nin NATO’da müttefik olduğu başta ABD olmak üzere bir çok ülkenin terör örgütü PKK/PYD’ye verdiği gündeme getirecek olan Erdoğan,  Türkiye’nin terörle mücadelesinde yalnız bırakıldığını vurgu yapacak. NATO’dan da Türkiye’ye karşı terör örgütlerinin yanında durmamalarını söyleyecek. Erdoğan’ın 11 Eylül terör saldırılarından sonra NATO’nun ‘bir üyeye yapılan saldırısı bütün üyelere yapılmış sayılır’ hükmünü içeren 5’inci maddesinin devreye girdiğini hatırlatarak Türkiye’nin FETÖ, PKK/PYD ve DEAŞ’ın saldırıları karşısında yalnız kaldığını hatırlatması bekleniyor. 

LİDERLER ZİRVESİ 

ABD Başkanı Trump’ın ilk kez NATO’daki muhataplarıyla bir araya geleceği toplantıya, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra birçok lider katılacak. Merkel’in Almanya’nın FETÖ ve PKK’lı teröristlere kucak açtığı için Ankara’nın İncirlik’e Alman vekillerin ziyaretine izin vermemesini gündeme getirmesi bekleniyor.  

JENS STOLTENBERG: Terörle güçlü mücadele

NATO Genel Sekreteri toltenberg, liderlerle, DEAŞ’a karşı mücadele koalisyonuna resmen katılmasını görüşeceklerini ancak hiçbir ülkenin NATO’nun muharip bir rol üstlenmesini talep etmediğini belirtti. İngiltere’deki terör saldırısını hatırlatan Stoltenberg, “Toplantımız, tüm NATO müttefiklerinin terörizmin her türlüsüyle mücadelede bir arada olmayı sürdürdüğünü gösterecek. Terörle mücadele, kolluk kuvvetlerimiz, istihbaratımız,  yargımız, ve bazen de askeri birimimizin  koordineli bir karşılığını gerektiriyor” dedi. Stoltenberg, zirvedeki 2  ana konudan birinin NATO’nun terörle mücadeleye katkısını artırmak olacağını anlattı.