Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyareti tarihi nitelikte

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan Afrika gezisi, bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından tarihi nitelikte bir ziyaret olarak değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyareti tarihi nitelikte

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan Afrika gezisi, bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından tarihi nitelikte bir ziyaret olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'nin bölgedeki büyükelçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'ya yaptığı ziyareti AA muhabirlerine değerlendirdi.

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kenya'ya yaptığı ziyaretin çok verimli geçtiğini, taraflar arasında çok çeşitli alanlarda görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.

İki ülke arasında dostane işbirliği ilişkisinin olduğuna dikkati çeken Eke, ancak işbirliği ilişkilerinde gözlenen temel hususun ne Türkiye'nin potansiyelinin Kenya'da, ne de Kenya'nın potansiyelinin Türkiye'de gerçek anlamda tanınmaması olduğunu kaydetti.

Kenya'nın 150 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olması dolayısıyla Doğu Afrika'nın en büyük ekonomilerinden olduğuna dikkati çeken Eke, "Dolayısıyla Kenya da kendi bölgesinde ticaret, finans, ulaştırma ve enerji alanlarında bir anlamda Doğu Afrika'nın dışa açılan kapısı. Dinamik ekonomilerden bir tanesi." dedi.

İlk kez bir Türk Cumhurbaşkanı Uganda'yı ziyaret etti

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp ise Uganda ziyaretinin ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanının bu ülkeye resmi ziyarette bulunması açısından tarihi bir nitelik taşıdığını belirterek, ikili ilişkilerin son yıllarda gelişme fırsatı bulduğunu kaydetti.

Yavuzalp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti çerçevesinde, taraflar arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, turizm, savunma sanayi alanlarında anlaşmalar, askeri işbirliği mutabakat muhtırası, hidrokarbon, maden ve mineraller alanında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası ile YÖK ile Uganda Cumhuriyeti Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Spor Bakanlığı Yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptlarının imzalandığı bilgisini paylaştı.

Yavuzalp, "Bu tarihi ziyaret, Türkiye-Uganda ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi açısından bir mihenk taşı teşkil etmiştir." dedi.