Cumhuriyet Bayramı Azerbaycan'da kutlandı

Bakü'deki Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi- Cumhuriyet Bayramı, Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde kutlandı
Cumhuriyet Bayramı Azerbaycan'da kutlandı

BAKÜ (AA) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve Büyükelçi Özoral'ın Şehitlik Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan törende, milli marşlar okundu. Özoral, şehitlik anı defterini imzaladı.

Katılımcılarla temsili şehit mezarlarına karanfiller bırakan Özoral, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret ederek buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Özoral, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, cumhuriyetin ilan edilişinin yıl dönümünün hem Türkiye hem Azerbaycan hem de bütün Türk dünyası için çok önemli bir bayram olduğunu belirtti.

"İki devlet, bir millet" olan Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin son dönemde çok ileri bir seviyeye geldiğini söyleyen Özoral, son iki yılda iki ülkenin ortaklaşa gerçekleştirdiği 3 büyük projenin açılışının yapıldığını kaydetti.

Özoral, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, TANAP, son olarak da Star rafinerisinin açılışını gerçekleştirdik. Bunlar ilişkilerimizin gelişimine katkı yapan, güçlendiren ve geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayan önemli projelerdir. Fakat bundan daha önemlisi aramızdaki gönül bağlarıdır. Bu bağı 70 yıllık Sovyet egemenliği koparamadı. Bu iki kardeş devlet geleceğe el ele yürüyor." diye konuştu.

- Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde kutlama

Öte yandan, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, büyükelçilik çalışanları, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla Türkiye ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan törende iki ülkenin milli marşları seslendirildi.

Büyükelçi Özoral törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in ilanından sonra geçen 95 yılda çok büyük başarılara imza attığını söyledi.

Başarıların en büyüğünün Türk milletinin güçlük ve tehditler karşısında her zaman birlik olması olduğunu vurgulayan Özoral, büyük Atatürk'ün ilkelerinin milletin geleceği için hayati önem taşıdığını ifade etti.

Cumhuriyet değerlerinin korunması ve gençlere anlatılması gerektiğini vurgulayan Özoral, Atatürk'ün öğretmenlere verdiği en önemli görevin de cumhuriyetin yeni nesillere aktarılması olduğunu kaydetti.

Özoral, "Cumhuriyet, öğretmenlerin omuzlarında yükseldi çünkü bu milleti yetiştiren öğretmenlerimiz oldu. Onun için görevinizin bilinciyle gençlerimize Cumhuriyetimizi aktaracağınıza eminim. Türkiye ve Azerbaycan olarak bugün geleceğe çok daha güvenle yürümekteyiz. Bunda her iki devletin temelinin sağlam atılmasının çok büyük rolü var." diye konuştu.

Program, Bakü Türk Anadolu Lisesi ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin sunduğu çeşitli müzik ve dans gösterileriyle devam etti.



Kaynak: