'Çürük alanlara para veremeyeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Yüksekova ilçesinin il olmasına ilişkin, "Yüksekova'da yapacağımız yerlerle ilgili çalışmaları tek tek anlatacağım. Burada yeni bir planlama var. Bunun içinde çürük alanlara para veremeyeceğiz." dedi.
'Çürük alanlara para veremeyeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli temaslarda bulunmak ve gerçekleştirilecek kamu yatırımları için belirlenen yerleri incelemek amacıyla Yüksekova'ya geldi. 

Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım'ın önümüzdeki günlerde bölgelerle ilgili ekonomik kalkınma paketini açıklayacağını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Şu anda yapacağımız toplantıda da bu yıkılan yerlerin geleceği, Yüksekova'da yapacağımız yerlerle ilgili çalışmaları tek tek anlatacağım. Burada yeni bir planlama var. Bunun içinde çürük alanlara para veremeyeceğiz. Yerinde bir daha bina yapılsın istemiyoruz. Buralara yapılacak yapılar, 4 şiddetinde deprem olduğunda yıkılır. 'Bu gelmez' diye bir şey yok. Bu nedenle imar planında konut olarak görülmeyen, yolda kalan yerler, çürük alanlar yeni yere taşınacak. Site içinde evler vereceğiz. Sağlam zeminlerde. 'Bize bedelini verin biz yine kaçak yapalım.' demeyin. Bunu yapmayın arkadaşlar."

"Bize yardımcı olun"

Yüksekova'ın il olacağını, bu nedenle çürük yapılara tahammül edilmeyeceğini vurgulayan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet için parayı verip çekilmek en kolay iş. Yalnız bunu verdiğimizde de Silopi, Cizre, Şırnak'ta eski bildiğimiz çürük çarık, briketten, batak alanların içine millet evini yapar, eskisi gibi devam eder. Böyle devam etmesin. Yüksekova il olduğunda böyle bir yapıya tahammül edilmez. Bizim ne yapmak istediğimizi hesaplayın, bize yardımcı olun. Bize yardımcı olursanız Yüksekova kocaman bir şehir olur. 'Bayındırlık birim fiyatlarını alayım bunun yarısına ev yaparım' diye düşünmeyin. Böyle hesap yaparsanız, 'gider hazine arazisi bulur üstüne kaçak yaparım' diye düşünürseniz yazık edersiniz."

"Devlet buraya 2.5 milyar lira ayırdı"

Özhaseki, Yüksekova'nın il olması için devletin bütün yatırımları planladığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada, devlet oturup kalktı bir hesap yaptı. 'Burası il oluyor' dedi devlet. İl olduğunda buraya valilik binası, ticaret merkezleri, siteler yapılacak. Devlet buraya 2,5 milyar lira para ayırdı. Bütçesinde açık olduğu halde ayırdı devlet. Bunun kıymetini bilin. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yaptım bu kadar parayı Kayseri'ye almadım. Bu nedenle bize yardımcı olun. 'Devlet geldi elinden parayı alayım gideyim' demeyin. Kaçak olmasın, kaçağın cezasını siz çekiyorsunuz. Adam gibi bir şehir yaratalım. Paris gibi bir şehir olsun. Ben de azıcık şehirciliği biliyorsam, geleyim burada sizlere hizmet edeyim."