D-8 ülkeleri ekonomik ve siyasi bağlarla güçlenecek

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Gazi, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütünün kuruluşundan bu yana geçen 20 yılda ciddi yol katettiğini belirterek "Üye ülkeler arasındaki güçlü ekonomik ve siyasi bağın onları güçlendireceğine inanıyoruz." dedi.
D-8 ülkeleri ekonomik ve siyasi bağlarla güçlenecek

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Sirus Seccad Gazi, İstanbul'da yapılacak D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi öncesinde AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütünün bu sene 20. kuruluş yıl dönümünü kutladığını belirten Gazi, organizasyonun gelişmekte olan Müslüman ülkeleri birleştirmek ve bütünleştirmek için gerekli araçları bünye sinde barındırdığını söyledi.

D-8'in üç kıtaya yayıldığını dile getiren Gazi, kuruluşun verimli olabilmesi adına ihtiyaç duyulan ekonomik kaynak ve nüfusa sahip önemli ülkeleri de üyeleri arasında bulundurduğunu kaydetti. Gazi, D-8'i şu sözlerle anlattı:

"20 yıl boyunca D-8, hem çeşitli alanlarda iş birliğine ortam sağladı hem de bu alanların daha da artırılmasına destek oldu. Bu bakımdan D-8 geçen zamanda çok ciddi bir yol katetti. D-8'in ticaret, endüstri, iletişim, bilgi, finans, bankacılık, ortak yatırım, gümrük, sigorta, özelleştirme, tarım, kırsal kalkınma, enerji, ulaşım, göçmen işçiler, bilim ve teknoloji, fakirliğin azaltılması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, çevre, sağlık, turizm ve insani yardım alanlarını kapsayan çok geniş bir ortak fayda yelpazesi bulunuyor. Organizasyonun bu alanlardaki iş birliğini geliştirmek adına son derece kapsamlı bir ekonomik gündemi var."

"D-8 ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler ivme kazanacak"

D-8 çerçevesindeki ticari ve ekonomik fırsatların farkına varmak gerektiğinin altını çizen Gazi, üye ülkelere diğer ülkelerle olduğu kadar kendi aralarındaki ekonomik ilişkileri de geliştirmeye gayret etmeleri çağrısında bulundu.

Gazi, "Biz, üye ülkeler arasındaki güçlü ekonomik ve siyasi bağın onları güçlendireceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Büyükelçi Gazi, organizasyon çerçevesindeki ekonomik ve siyasi ilişkilerle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"D-8 ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin gittikçe ivme kazanacağına inanıyoruz. Ekonomik uyumun yanı sıra organizasyon, üye ülkelerin siyasi liderlerine ortak endişelerine ilişkin meseleleri tartışabilmeleri adına bir araya gelebilecekleri faydalı bir platform da sağlıyor. Pakistan, D-8 Dönem Başkanlığını iş birliği ile fırsatların geliştirilmesi bakımından Türkiye'ye devretmek için de sabırsızlanıyor."