DAEŞ El Bab'dan kaçıyor

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ilerleyişini sürdüren ÖSO'nun El Bab ile arasında 20 km'lik bir alan kaldı. ÖSO'nun Kurban Bayramı öncesi El Bab'a ulaşması hedeflenirken, DAEŞ'in El Bab çevresinden kaçmaya başladığı ortaya çıktı.
DAEŞ El Bab'dan kaçıyor

Fırat Kalkanı Operasyonu'nda DAEŞ'in kontrolü altındaki El-Bab'a ilerleyen ÖSO güçleri, ilçeye 20 km mesafeye kadar yaklaştı. Sultan Murad Tugayı Komutanlarından Mahmud Hacı Hasan, “DAEŞ El-Bab'ın çevresindeki köylerden çekiliyor. İlçe merkezindeki ailelerini de Rakka'ya gönderiyor" dedi.

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında DAEŞ'in kontrolü altında bulunan Suriye'nin El-Bab İlçesi'ne ilerleyişini sürdürüyor. İlçeye kuzeyden 20 km yaklaşan ÖSO güçleri, zaman zaman YPG ve DAEŞ'li teröristlerle çatışıyor. İlerleyişini sürdüren ÖSO güçleri, Kurban Bayramı'na kadar ilçeye girmeyi hedeflerken, DAEŞ El-Bab ve çevresinden çekilmeye başladı.

Karar gazetesinin haberine göre, ÖSO'ya bağlı Sultan Murad Tugayı Komutanlarından Mahmut Hacı Hasan, DAEŞ'in El-Bab ilçesinden çekilmeye başladığını söyledi. Şunları söyledi: Biz ilerledikçe DAEŞ de El-Bab çevresindeki köylerden tamamen Rakka'ya doğru çekiliyor. Anladığımız kadarıyla Rakka'da savunma konumuna geçecekler.

Suriye'deki TSK destekli Fırat Kalkanı operasyonunun başarısından rahatsız olan PKK'nın uzantısı YPG, Afrin'den Türk karakoluna taciz atışı yaptı. Anında karşılık verilen saldırıyı değerlendiren kaynaklar, PYD/YPG'nin Suriye'de yeniden aktif olan Türkiye'ye yönelik algı operasyonu yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün, TSK'nın Afrin'e topçu veya havan ateşi açtığını duyurmasının da bunun bir parçası olduğu belirtildi.

YPG'den 'TSK saldırıyor' yalanı
Askeri kaynaklara göre, YPG taciz ateşlerini kasıtlı olarak yapıyor. Özellikle Afrin bölgesini uluslararası kamuoyunun dikkatine getirmek istiyor. YPG'nin bu tür tacizlerde TSK'nın karşılık vermesi amaçlanırken, “Türkiye YPG'ye saldırıyor" haberleri için zemin hazırlanıyor.

DAEŞ 12 bölgeye yığınak yaptı
Kurban Bayramı'ndan sonra DAEŞ'e yönelik yapılacağı belirtilen ve Suriye'deki dengeleri tamamen değiştirecek El Bab ve Rakka operasyonlarına karşı DAEŞ'in de askeri yığınaklarını artırdığı haberleri geliyor. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, bölgedeki yerel kaynaklardan kendisine DAEŞ'in askeri yığınaklarına ilişkin bilgilerin geldiğini söyledi.
 


DAEŞ'ten motivasyon yöntemleri
DAEŞ'in, doğmatik inanış ve motivasyonla kıyamet öncesinde Dabık bölgesinde çok büyük bir savaşın olacağını, bu savaşı kazanacağını ve ardından Kostantiniyye'yi (İstanbul) fethedeceğine inandığını dile getiren Ağar, örgütün üyelerini bu motivasyonla savaşa hazırladığını vurguladı. Dabık'ı koruma altına alan DAEŞ'in yığınak yaptığı yerler şöyle:

- El Bab'ta en az 3 kamp

- Ahtarin (Mare-Dabık doğusu, Çobanbey'in güneybatısı)

- Soran

- Savran

- Süfya n Kabasin (Kubbesi)e (En büyük yığınaklardan biri burada)

- Şuveyha

- Türkmen oba ve köyleri Havahöyük ve Taşlıhöyük n Hacıköse

- Mare'nin kuzeydoğusundaki Dabık. - ZİVER BÜYÜKTAŞ/ANKARA

Türk tankına hain saldırı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de yürüttüğü “Fırat Kalkanı" harekatının 17. gününde yine acı haber geldi. Terör örgütü DAEŞ dün öğle saatlerinde Tel Ell Hava civarında bir Türk tankını güdümlü tanksavar ile vurdu. Tank içindeki üç asker şehit düştü, bir asker de yaralandı. 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı'nda DAEŞ'in saldırısıyla Suriye'de şehit düşen asker sayısı da 7'ye yükselmiş oldu.