Daha çok işbirliği, daha çok zenginlik

SESRİC'in İslam ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve kalkınma alanındaki çalışmaları desteklemek ve aralarındaki iş birliklerini arttırmak amacıyla kurulduğunu belirten Kulaklıkaya daha çok işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.
Daha çok işbirliği, daha çok zenginlik

SESRİC’in İslam İş birliği Teşkilatına bağlı kuruluşlardan bir tanesi olduğunu ve teşkilatın çalışmalarına destek olmak amacıyla kurulduğunu belirten SESRİC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, temel görevlerinin İslam ülkeleri arasında ekonomik,  sosyal ve kalkınma alanındaki çalışmaları destelemek ve aralarındaki iş birliklerini arttırmak olduğunu söyledi.

Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle İslam İşbirliği Teşkilatı 6. İstatistik Komisyonu Toplantısını Konya’da gerçekleştirdiklerini söyleyen SESRİC (İslam Ülkeleri, İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, “Şu anda İslam İşbirliği Teşilatı’nda Suriye hariç, 56 üye ülkemiz var. Bu ülkelerin gelişmişlik düzeyleri birbirlerinden çok farklı. Mili geliri kişi başına 400 dolar olan ülke de var 100 bin dolar olan da var. Dolayısıyla sahip oldukları insan kaynakları, doğal kaynakları yapı bakımından farklılıklar gösteriyorlar. Aslında bu negatif gibi görünen ortam İslam ülkeleri arasında bir iş birliği fırsatını da doğuruyor. İslam İşbirliği Teşkilatı 6. İstatistik Komisyonu Toplantısını Konya’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle özellikle Konya’da yapmak istedik. Normalde bu toplantıları Ankara’da yapıyorduk. Önümüzdeki günlerde de Konya’da turizm ile ilgili bir toplantımız daha olacak.” şeklinde konuştu.

musa-kulaklikaya--(1).jpg

“HER SENE FARKLI TEMALAR BELİRLİYORUZ”

İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkeleri belli tematik konularda bir araya getirdiklerini söyleyen Kulaklıkaya, “Son olarak Konya’da gerçekleştirdiğimiz organizasyonun konusu da İslam ülkelerinin İstatistik kurumlarını bir araya getiren bir toplantıydı.  Bu sene bu organizasyonun altıncısını düzenliyoruz. Her sene belli temalar belirliyoruz. O günlerde dünya gündeminde istatistik ile ilgili olan konular ne ise bu toplantıda bunları tartışıyoruz. Bu konular ile ilgili ülkeler kendi tecrübelerini paylaşıyorlar. İhtiyacı olan ülkeler ihtiyaçlarını söylüyorlar. Ayrıca başarılı oldukları konular varsa bunları paylaşıyorlar. Eskiden hep zengin ülkeler fakir ülkelere yardım eder anlayışı vardı.  Hep zengin ülkelerin daha gelişmiş ve tecrübeli olduğu düşünülürdü. Dünya artık bu şekilde değil. Bazı istatistik konularında işgal altında olmasına rağmen Filistin çok iyi durumda bulunuyor. Yaşanan bazı zorluklar belli konularda uzmanlaşmaya vesile olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

isbirligi--(1).jpg

SESRİC’İN 3 TEMEL GÖREVİ VAR

SESRİC olarak 3 temel görevlerinin bulunduğunu ifade eden Kulaklıkaya, “Bu görevlerden ilki istatistik. İslam ülkeleri ile ilgili ekonomik ve sosyal istatistikleri topluyoruz. Bunlar çok geniş bir alanı kapsamakla birlikte politika belirleyicilerin en çok kullandığı, ekonomiyi ilgilendiren konularda veriler topluyoruz. 19 farklı kategoride 313 göstergeyi güncel olarak tutuyoruz.  İkinci görevimiz de bu konularla ilgili İslam dünyasındaki gelişmeleri takip edip değerlendirme raporları yayınlıyoruz. Bunu yaparken de tek tek ülke ülke yapmıyoruz. Ülkelerin verilerinden hareketle bir ortalama yakalamaya çalışıyoruz. Bu elde ettiğimiz ortalamaları da gelişmekte olan diğer ülkelerin ortalamalarıyla, gelişmiş ülkelerin ortalamaları ve dünya ortalamaları ile karşılaştırıyoruz. Bu raporlardan hareketle bir takım sonuçlara ulaşıyoruz. Bunları ilgili Bakanlara sunuyoruz. İslam ülkeleri bir araya gelemez, gelse de bir sonuç çıkmaz algılarını kırmaya çalışıyoruz. Bu çok da kolay değil. Her ülkenin kendine göre gelenekleri, farklı özellikleri var. Müslümanlık ortak payda ancak aynı dili konuşan insanları bir araya getirmek daha kolay oluyor.” dedi.

isbirligi--(2).jpg

MARDİN TÜRKİYE’NİN YENİ ADAYI

SESRİC olarak İslam Dünyası Turizm Başkenti olacak şehirlerin seçiminde de rol aldıklarını aktaran Kulaklıkaya,  “Ülkeler aday gösterdikten sonra bunun teknik değerlendirmelerini yapıyoruz. Biz burada karar verici değiliz. Biz bunları raporluyoruz. Buna Turizm Bakanları toplantısında Bakanlar karar veriyor. Türkiye Nijer’deki toplantıda 2019 için bir kez Türkiye’nin peş peşe aday gösterilmesi dikkat çekti.  Bu yıl ve önümüzdeki yıl Türkiye’yi daha fazla öne çıkarmaya çalışacağız. Bunun iki nedeni var. Birincisi Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olması. İkincisi de Türkiye son 15 yılda her alanda ciddi reformlar yaptı. Bunu diğer ülkelerle de paylaşmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

isbirligi--(3).jpg

“YIL SONUNDA KONYA OLARAK BİR DEĞERLENDİRME YAPMALIYIZ”

Konya’nın 2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti olarak yeterli çalışmaları yapıp yapamadığı konusunda da görüş bildiren Kulaklıkaya, “Bu konuda bir Konyalı olarak kendime de soru sormam gerekiyor. 2016 yılının sonunda bunun değerlendirmesini yapmalıyız. Bunu Konya olarak ne kadar değerlendirdik, Konya’yı dışarıya ne kadar tanıttık, bu soruların cevaplarını aramalıyız. Tabi bu sadece bu yılla sınırlı değil. Bu unvanı önümüzdeki yıl kullanmayacağız belki ancak Konya’nın turizm potansiyelini geliştirmek ve daha çok turist çekmek adına bu unvanı bir tetikleyici haline getirebilirsek bile kendimizi başarılı sayabiliriz. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığı 2 yıllığına Türkiye’de bulunuyor. Bu dönemi de iyi değerlendirebiliriz. Medine ile bir takım ortak çalışmalar yaparak da Konya’nın misyonunu arttıracak çalışmalar da yapılabilir.” diye konuştu.
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ