Daha hızlı ilerleyeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.
Daha hızlı ilerleyeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre" dedi.

Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile açıklamalarda bulundu.

Taner Yıldız, ulaşılması gereken noktaya kaç metre olduğu yönündeki soruya, "Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre" yanıtını verdi. Yıldız, "Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar girmiyor" diye konuştu.

Bakan Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek, "Böyle gittiği takdirde daha hızlı şekilde ilerleyeceğiz. Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4'te 3'lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de ahtapottan sonra yaklaşık 20 metrelik bir ilerleme sağlandığını ifade ederek, "Orada yaklaşık 10-15 metrelik ciddi bir moloz var, tavan olduğu gibi göçmüş" şeklinde konuştu.

Taner Yıldız, "İçeriden tüm görüntüler alındı, sizlere verildi. Bunları sizler de kamuoyuna paylaşabilirsiniz. Oradaki çalışmalar, o malzemeler nasıl çıkarılıyor, vagonlar nasıl dolduruluyor, orada tahkimat nasıl yapılıyor, ağaçlar nasıl naklediliyor, tüm ayrıntılarıyla detaylarıyla birebir onları da kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak" ifadelerini kullandı.

Yıldız, "Şu anda bir önceki gün gibi önceliğimizin su olmadığını, bundan sonra tahkimat ve malzemenin dışarı çıkartılmasının önceliğimiz olduğunu bir kez daha söylemek isterim. İlk amacımız 770'ler 780'ler koduna gelmek. Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "800 kodunun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı bu. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkacağını şu anda bilemiyoruz. Ama biraz önce sayın bakanlarımızın da belirttiği gibi su çekme işi artık desandreden değil nefeslik kısmına aktarılmış oldu" ifadesini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Burada son derece uyumlu, güzel bir çalışma gerçekleştiriliyor. Gece 02.00'lerde hep beraber, işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş vaziyette, gerek sahada gerekse yerin altında çalışmalar seri bir şekilde götürülüyor" diye konuştu.

Faruk Çelik, "Vardiya sistemi çok düzenli çalışıyor. Hızlı bir şekilde, kısa bir süre içinde, 10 dakikalık bir süre içinde vagon dolduruluyor ve tekrar diğer vagona geçiliyor. Seri bir çalışma var. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar sağlanmış ve anında yer altına bunlar ulaştırılıyor, bu tahkimatlar gerçekleştiriliyor ve mesafe almaya çalışıyor, çalışan kardeşlerimiz" dedi.

Çelik, "Burada çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180'dir ve tamamı da sigortalıdır. Sigorta sorununun olmadığını arkadaşlarımız tespit etti" şeklinde konuştu.

Yıldız, Çelik ve Elvan çalışmaları yerinde takip ediyor

Olayın ilk günü bölgeye gelen Yıldız, Çelik ve Elvan, 24 saat bölgedeki çalışmaların koordinasyonunu sağlıyor. Bakanlar, madendeki suyun tahliyesi ve tahkimatlar kurularak işçilere ulaşılması için aralıksız süren çalışmaları yerinde takip ediyor.

Bugün sabahın ilk ışıklarıyla tünel girişinden en aşağı kısma kadar inen bakanlar, teknik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Tüneldeki incelemelerin ardından dışarı çıkan Yıldız, Elvan ve Çelik, maden ocağında mahsur kalan işçilerin yakınlarının yanına giderek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.