Damgayı görmeden lastik almayın

Araç lastiği üzerinde yer alan E harfi, lastiğin ECE standartlarına göre testlerinin yapıldığını ve Avrupa birliği ülkelerinde kullanımının uygun olduğunu ifade ediyor.
Damgayı görmeden lastik almayın

Araç lastiği üzerinde yer alan E harfi, lastiğin ECE standartlarına göre testlerinin yapıldığını ve Avrupa birliği ülkelerinde kullanımının uygun olduğunu ifade ediyor. Vatandaşların araç lastiği alırken bu damgalamaya dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Mustafa Gönüllü, “Vatandaşlarımız üzerinde bu damgalamanın bulunduğu lastikleri güvenle alabilirler” dedi.

otopapuc-(2)-001.jpg

Havaların soğuması ile birlikte kış lastiği uygulaması da başlıyor. Hava sıcaklığı 7 dereceden aşağıya düştüğü zaman normal yaz lastiklerinin yeterli olmadığını belirten Otopapuç İşletme Sahibi Mustafa Gönüllü, “Kış lastiklerinde -30 dereceye kadar dayanan silika denilen bir madde bulunuyor. Kış lastikleri özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini koruyor ve sürüş emniyeti sağlıyor. İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırıyor. Karlı, erimiş ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25´e varan avantaj sağlıyor. Birde kış lastiklerinin diş yapısı, kar ve buza göre dizayn ediliyor. Bu bağlamda kış lastikleri kar ve buzlu zeminde aracın rahat hareket etmesini sağlıyor. Böylelikle araç yolda daha güvenli hareket ediyor. Ayrıca sürücülerde kış lastiğini sadece çekici tekerlerde kullanma hatasına düşebiliyor. Böyle bir durumda ise taşıtlarda arkadan kayma olabiliyor ve bu çok tehlikelidir” diye konuştu.

8-1-2-mustafa-gonullu-001.jpg

“KIŞ LASTİĞİ OLMASI ZORUNLU”

Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımada kullanılan araçlarda 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği kullanılmanın zorunlu olduğunu hatırlatan Gönüllü, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin ayrıca seyir sırasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 milimetreden az olamaz. Ayrıca aracınız binek otomobil diye düşünmeyin. Nasıl ki sağlığınız için kış aylarında üzerinize mont giyiyorsunuz, araçlarda da araç sağlığı ve güvenliği için kış lastiği takılmalıdır” şeklinde konuştu.

otopapuc-(1).jpg

DAMGAYI GÖRMEDEN ALMAYIN

Yaz aylarında kış lastiği kullanılırsa silikadan dolayı lastiklerin daha çabuk yıpranacağına vurgu yapan Gönüllü, “Bazı hava şartlarında ise bu lastikler kayma yapabilir. Araç lastikleri mevsimsel olarak kullanılırsa hiçbir sorun olmaz. Nasıl ki bizler kışlık ayakkabılarımızı yazın giydiğimizde ya da yazlık ayakkabılarımızı kışın giydiğimizde zarar görüyorsak, araçlarda öyle zarar görebilir. Ayrıca araç lastiklerinin üzerinde Avrupa standartlarına uygun üretildiğine dair büyük bir dair içerisinde ‘E’ harfi bulunur. Bu lastiklerin Avrupa standardında olduğunu gösterir. Lastik alırken müşterilerimiz buna dikkat etsinler. Üzerinde bu damgalamanın bulunduğu lastikleri güvenle alabilirler. Ama bu kış lastiklerinde önemli markalar var. Mesela Nokian diye bir marka var. Dünyadaki ilk kış lastiğini yapan firma. Finlandiya’da kış ayları uzun sürdüğü için, adamlar ona göre lastik yapmışlar” dedi.

otopapuc-(4).jpg

KAR YAĞMASI BEKLEMEYİN

Kış lastiklerinin ne zaman takılması gerektiğine dair bilgiler veren Gönüllü, “Biz diyoruz ki, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşmeye başlamasıyla gelip kış lastiklerini taktırsınlar. İlla ki karın yağmasını beklemesinler. Bunu kar lastiği olarak görüyorlar. Ancak bu kar lastiği değil, kış lastiği. Sıfır derecede kar yok, buz yok. Ancak normal lastiklerde frene bastığınız zaman araç kayar. Kış lastiğinde ise böyle bir durum söz konusu olmaz. Ayrıca kış lastikleri fiyatları ölçüsüne göre değişiklik gösteriyor. Küçük bir binek aracın ortalama kış lastiği adet fiyatı 200-500 TL arasında değişiyor” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR

otopapuc-(3).jpg

otopapuc-(5).jpg