Danimarka'da Anzak Günü anma töreni yapıldı

KOPENHAG (AA) - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı dolayısıyla Anzak Günü anma töreni düzenlendi.Avustralya'nın...
Danimarka'da Anzak Günü anma töreni yapıldı

KOPENHAG (AA) - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yılı dolayısıyla Anzak Günü anma töreni düzenlendi.

Avustralya'nın Kopenhag Büyükelçiliği ev sahipliğinde, İkinci Dünya Savaşı Anıtı önünde şafak vaktinde yapılan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve anıta çelenkler bırakıldı.

Törene Avustralya'nın Kopenhag Büyükelçisi Mary Ellen Miller ve Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Uğur Kenan İpek'in yanı sıra Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Danimarka ve diğer bazı ülkelerin misyon temsilcileri veya askeri ataşeleri de katıldı.

Törenin ardından AA muhabirine açıklamada yapan İpek, şunları kaydetti:

“Bugün Anzak Günü törenlerinde bir kere daha Çanakkale’deki savaş dile getirildi. Bildiğiniz gibi Çanakkale Savaşları insanlık tarihinin gördüğü en kanlı, en zorlu savaşlara, muharebelere tanık olmuş bir dönemdir ancak yine de insanlık tarihinde muazzam bir örnektir. Bir savaştan sonra orada savaşan insanlar, uluslar arasında dostluk başlamıştır. Bugün biz burada bütün savaşan uluslar olarak şehitlerimizi ve gazilerimizi anmakla kalmıyoruz bir de bu dostluğu kutluyoruz.”

Törene katılan Avustralya Büyükelçisi ve Yeni Zelandalı diplomatların görüşlerini paylaşan İpek,
“Onlar bu savaşın ortaya çıkardığı dostluğu büyük bir minnetle dile getiriyorlar. Biz Türklerin onlara gösterdiği insanlığı dile getiriyor ve bundan büyük bir gururla bahsediyorlar. Kendi vatanımızı savunurken, orada bir savaş verirken canımız pahasına, bir de insanlık dersi vermişiz. İşte bugün biz Türkler, Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar ve diğerleri arasında yaşanan dostluk, bütün bu sürecin çok güzel bir parçası." diye konuştu.

Kaynak: