Darbe destekçilerine sosyal medyada sıkı takip

FETÖ'nün darbe girişiminin başladığı saatlerde, sosyal medyada örgüt kontrolündeki hesaplardan, vatandaşları yönlendirmek amacıyla mesajlar paylaşıldı.
Darbe destekçilerine sosyal medyada sıkı takip

FETÖ'nün darbe girişiminin başladığı saatlerde, sosyal medyada örgütkontrolündeki hesaplardan, vatandaşları yönlendirmek amacıyla paylaşımlar yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşları meydanlara çağırmasının ardından devreye giren Twitter ve Facebook'taki sosyal medya hesapları, halkı sokağa çıkmak yerine evlerinde kalmaya ikna etmeye çalıştı.

Darbe girişiminin önündeki en büyük engel olan halkın moralinin bozulması ve milli iradeye desteğinin kaybolması için manipülasyona yönelik paylaşımlara ağırlık verildi. "Darbecilerin yönetime hakim olduğu ve direnmenin daha fazla kan akmasına sebebiyet vereceği" şeklindeki paylaşımlarla direnişin akamete uğratılması hedeflendi.

Bir kısım hesaplar üzerinden ise darbe girişimine açıkça destek verilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere kalkışma karşısında yer alanlara ağır hakaretler edildi.

Kimi hesaplarda darbecilere daha acımasız olunması telkin edilerek, "Vurun bunları askerimiz, biraz acımasız olun." ifadesi kullanıldı. Kimileri ise "Şimdi darbe zamanı. Yetmişti artık." yazarak darbecilere açıkça destek verdi.

Darbe girişiminin başarısızlığı anlaşılmaya başlanınca da aslında bunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hazırlanan bir "tiyatro" olduğu yönünde paylaşımlara ağırlık verildiği görüldü. Darbe girişimini engelleyen halkın ve vatansever güvenlik güçlerinin direnişi aşağılanırken, halka kurşun sıkan darbeci askerlere yönelik vatandaşın tepkisi çarpıtılmaya çalışıldı.

Emniyet ihbar hattı

Emniyet yetkililerinin yaptığı açıklamada da sosyal medyada halkı korku, panik ve kaos ortamına sürüklemek amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunulan sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, bu hesapların güvenlik güçlerine bildirilmesi istendi.

İhbarların "[email protected]'', "[email protected]" ve "[email protected]" gibi adreslerin yanı sıra diğer illerdeki emniyet müdürlüklerinin elektronik ihbar sistemlerine yapılabileceği belirtildi.

Provokatörler yakalanıyor

Darbe girişiminin ardından vatandaşların ihbarları sonucu, "Cumhurbaşkanına hakaret, darbe teşebbüsüne destek, korku ve infial yaratacak paylaşımlar" gerekçesiyle çok sayıda operasyon yapıldı. 
Operasyonlar sonucunda Düzce ve Akçakoca'da 2, Balıkesir'de 2, Gaziantep'te 2, Karaman'da 1, Zonguldak Ereğlisi'nde 1, Hatay Payas'ta 1, Tekirdağ Ergene'de 1 kişi tutuklandı. Balıkesir Ayvalık'ta da 1 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.