Darbe girişimi bilim dünyasına da zarar verdi

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, "Uzay Araştırmaları Komitesi 41. Bilimsel Kongresi"nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından iptal edildiğini söyledi.
Darbe girişimi bilim dünyasına da zarar verdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, "Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR) 41. Bilimsel Kongresi"nin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından iptal edildiğini bildirerek, "FETO'nün darbe girişimi, bilim dünyasına da zarar verdi." dedi.

Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, COSPAR 41. Bilimsel Kongresi'nin, TÜBİTAK UZAY koordinasyonunda, 30 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmesinin planlandığını hatırlattı.

Normal şartlarda bugün başlaması gereken kongrenin FETO'nün darbe teşebbüsü sonrasında, COSPAR tarafından tek taraflı olarak iptal edildiğini belirten Kuzu, darbe girişiminin bilim dünyasına da zarar verdiğini vurguladı.

COSPAR 41. Bilimsel Kongresi'ni, TÜBİTAK olarak çok önemsediklerine işaret eden Kuzu, yerel komite olarak kongre merkezi, konuşmacılar, konuklar, otel rezervasyonları, görevli personel ve tanıtım broşürleri, davetler gibi bütün detayların tek tek çalışıldığını anlattı. Kongre tarihine neredeyse 1 ay kala bütün hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Kuzu, kongrenin tarihte ilk kez iptal edildiğini kaydetti.

Kuzu, şu anda iptal edilen kongreyle ilgili katılımcıların, anlaşma yapılmış şirket ve müesseselerin, COSPAR'ın ve yerel komitenin mağduriyetlerini azaltmak için çalıştıklarını söyledi.

Her yıl kongre sonrası, etkinlikte varılan sonuçlardan makaleler yayımlandığına değinen Kuzu, "Şimdilerde COSPAR ekibi, iptal edilen kongrede ortaya konulacak verilerle yayımlanacak makaleleri, ne şekilde sunacaklarını düşünüyor." ifadesini kullandı.

Kuzu, COSPAR 41. Bilimsel Kongresi'nin gerçekleştirilmesi halinde birçok konudaki önemli verinin duyurulacağına da dikkati çekerek, özellikle "asrın fizik buluşu" olarak nitelenen doğrudan gözlemlenen kütle çekim dalgalarının, ilk kez açıklanacağını kaydetti.