Darbe girişimi ile rekor kıran altın hızlı düşüşte

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi ile tarihinin en yüksek seviyesini gören gram altın, bugün yüzde 4'e yakın düşüşle 125 liranın altına geriledi.
Darbe girişimi ile rekor kıran altın hızlı düşüşte

Altının gram fiyatı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 4'e yakın düşüşle 125 liranın altına geriledi. 

Cuma günü yurt içi piyasaların kapanışında 123,15 liradan işlem gören gram altın, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından dolar kurundaki hızlı yükselişinin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 131,2 liraya kadar çıktı.

Altının gram fiyatı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ekonomi yönetiminin piyasalara güven veren açıklamaları ile düşüşe geçerek yüzde 3,8 azalışla 124,9 liraya kadar geriledi ve saat 10.00 itibarıyla 125,1 lira seviyesinde dengelendi.

Altının onsu şu dakikalarda geçen hafta kapanışına göre yüzde 0,7 azalışla 1.328 dolardan işlem görürken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 203 lira, Cumhuriyet altın ise 833 liradan satılıyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, devletin ve milletin birbirine kenetlenerek FETÖ'nün darbe girişimine izin vermediğini belirterek, 81 ilde milletin meydanlarda demokrasi nöbeti beklemesi ve TCMB'nin finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla hazırlanan tedbirler açıklamasının piyasalarda pozitif karşılandığını vurguladı.

Özellikle bugünlerde döviz talebinin az olması ve yatırımcıların TL'yi tercih etmesinin Türkiye ekonomisi ve milli duruş için önem arz ettiğini dile getiren Memiş, bazı sözde ekonomistlerin "Yabancı yatırımcılar piyasadan çıkar, kredi notu düşer, ekonomik kriz yaşanabilir" gibi sözlerle yatırımcıları yanlış yönlendirmek isteyebileceğini, vatandaşların bunlara itibar etmemesini tavsiye etti..

Memiş, bu zihniyete sahip olan kişilerin asıl hedeflerinin "döviz talebini artırmaya yönelik çalışmalar" olduğuna dikkati çekerek, "Biz hafta içinde altın piyasasında kar satışlarının yaşanabileceğini tahmin ediyoruz. Altının gram fiyatında en önemli yön belirleyici unsur her zamanki gibi dolar kuru olacaktır. Dolar kurunun bu hafta 2,90-3,00 lira bant aralığında işlem gerçekleştirmesini, buna bağlı olarak da gram altının 123-130 lira aralığında hareket etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.