Darbe girişimi sonrasında İstanbul'da 907 kişi tutuklandı

İstanbul'da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, asker, polis, memur, sivil vatandaş, hakim ve savcıların da arasında bulunduğu 907 kişi tutuklandı.
Darbe girişimi sonrasında İstanbul'da 907 kişi tutuklandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖdarbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul'da gözaltına alınan asker, polis, hakim ve savcıların da aralarında bulunduğu şüphelilerden tutuklananların sayısı 907'ye çıktı.

FETÖ mensubu askerlerin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün faaliyetleri kapsamında cebir ve şiddet kullanarak darbeye teşebbüs etmek", "anayasayı ihlal", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanına fiili saldırıya teşebbüs", "silahlı terör örgütü faaliyetleri kapsamında kasten öldürme ve kasten yaralama" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul'da 2 bin 679 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan bazı şüpheliler adliyeye sevk edilirken, arasında general, amiral, subay, astsubay, er ve polislerin de yer aldığı 816'sı tutuklandı.

Tutuklananlar arasında; Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fetih Albay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Cemal Akyıldız, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak, albaylar Süleyman Demirci, Barbaros Akça, Ali Başaran, Sadık Cebeci, Yusuf Özdemir, Nizamettin Aydın, Mehmet Kaplan, yarbaylar Sebulent Eken, Gökhan Uğur, Selim Çiftçi, Serkan Çetin Akbaş, Bahri Ünal, Ümit Ertuğrul, Osman Akkaya, Bayram Bekdemir, Fatih Karatay, Mehmet Erol, binbaşılar Ecir Işık, Numan Ünaldı, Mustafa Serbest, Mücahit Erkan, Ümit Lütfü Altıntakan, Mustafa Akbaş, Nurullah Kalebaşı, Cüneyt Aydoğan, Hakan Bolat, yüzbaşılar Mehmet Yılmaz, Gökhan Karabacak, Semih Barbaros Üstün, İsmail Arı, Yakup Karaçelik, Ramazan Ertur, Mustafa Alper Şengören ve Ahmet Ertekin bulunuyor.

Darbe girişimi sırasında Vatan Emniyet Müdürlüğü önüne gelen tankın içinde bulunan eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı da tutuklananlar arasında yer aldı.

421 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı

Soruşturma kapsamında İstanbul ve Gaziosmanpaşa Başsavcılıklarınca 134, Büyükçekmece Başsavcılığınca da 37 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekillerinin talimatıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde görevli 45, Bakırköy Adalet Sarayı'nda görevli 60 ve Küçükçekmece Adliyesi'nde görevli 35 olmak üzere 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise 39 savcı ve 71 hakim hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan hakim ve savcılardan 91'i tutuklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ile eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı olan ve bir süre önce Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi'nin hakimliğine atanan Nesibe Özer'in de bulunduğu bildirildi.

Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok'un yargılandığı sahte çürük raporu davasının iddianamesini hazırlayan cumhuriyet savcısı Hikmet Usta ve hakim Gökmen Demircan hakkında da gözaltı kararı bulunduğu, ancak halen yakalanamadıkları belirtildi.

Daha önce FETÖ/PDY soruşturmasında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklu bulunan hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in de bu dosyaya dahil edilerek, tutuklanmalarına karar verildiği öğrenildi.