Darbe girişimine direnen 164 kişi hayatını kaybetti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde İstanbul ve Ankara'da ilk belirlemelere göre 164 kişi hayatını kaybetti.
Darbe girişimine direnen 164 kişi hayatını kaybetti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde İstanbul ve Ankara'da ilk belirlemelere göre 164 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, ilk belirlemelere göre İstanbul ve Ankara'da darbe girişimini engellemek isteyen 164 kişi yaşamını yitirdi.

Darbe girişiminin yaşandığı gece, önce F-16'lar Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı ve yanında bulunan Havacılık Dairesi Başkanlığı ardından da Özel Harekat Daire Başkanlığı nizamiye girişi darbeci askerler tarafından F-16'larla bombalandı. Helikopterlerle de ek hizmet binası ve başkanlık binası ateş altına alındı.

sehit-001.jpg

Özel Harekat Daire Başkanlığı nizamiye girişine saat 23.24'te atılan bomba, polis sevkiyatı yapan servis araçlarının bulunduğu noktaya isabet etti. Bombalar ve helikopter saldırılarında burada 31 polis, 1 imam şehit oldu.

Saldırılarda Havacılık Daire Başkanlığında görevli 7 polis de şehit edildi.

Darbe girişiminde bulunan bölücü terör örgütü FETÖ mensubu askerler, televizyon yayınlarını kesmek için Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT binasını işgal etmeye çalıştı.

FETÖ'cü darbe girişimi sırasında, Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT kampüsü, sivillerin tahliye edilmesinin ardından bombalandı.

Hava saldırısı sonucu TÜRKSAT Yer İstasyonu Kampüsüne görevli 3 kişi şehit oldu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde 5 şehit

Darbe girişiminin yaşandığı gece, sabah saatlerinde Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki Jandarma Genel Komutanlığının bulunduğu kavşağa askeri uçaktan iki noktaya bomba atıldı.

Bombalamada, darbe girişimini engellemek isteyen 5 vatandaş şehit oldu.

Ankara'nın Kazan ilçesi yakınındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında darbe teşebbüsüne tepki göstererek engellemeye çalışan 7 kişi, açılan ateşle şehit edildi.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece iki defa savaş uçağı ve helikopterle saldırıya uğrayan Ankara Emniyet Müdürlüğünde 6 polis şehit oldu.

Darbe teşebbüsüne tepki göstermek için TBMM ve Genelkurmay Başkanlığı çevresinde bulunan halka, darbeciler tarafından helikopterden ateş açıldı. Saldırıda 1'i polis 5 vatandaş şehit edildi.

İstanbul'da 99 şehit

İstanbul'da terör örgütü FETÖ mensuplarının darbe girişimini engellemek için darbe girişiminin yaşandığı noktalarda toplanan vatandaşlara ateş açıldı. Boğaziçi Köprüsü başta olmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önü, Atatürk Havaalanı, Çengelköy Sabancı Polis Merkezi, Fatih Saraçhane ve Tuzla Orhanlı gişelerinde darbe girişimcilerinin açtığı ateş sonucu 99 vatandaş şehit oldu.

Darbe girişiminin ilk anlarında Boğaziçi Köprüsü'ne giden İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile yanındaki polislere ateş açıldı. Çalışkan'ın yara almadığı saldırıda korumalarından bir şehit oldu, bir polis memuru yaralandı.

Tepki amacıyla Boğaziçi Köprüsü'ne giden reklamcı Erol Olçak (53) ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Olçak da askerlerin açtığı ateşin hedefi oldu ve hayatını kaybetti. Boğaziçi Köprüsü'nde çok sayıda vatandaş da yaralandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi önündeki protestolar sırasında darbe girişiminde bulunan askerlerin açtığı ateş sonucu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank, yaşamını yitirdi. Belediye önünde Varank ile birlikte 17 kişi açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Çengelköy Sabancı Polis Merkezini ele geçirmek isteyen askerler polisle çatışmaya girdi. Çatışma sırasında olay yerinde bulunun Yeni Şafak gazetesi foto muhabiri Mustafa Canbaz şehit oldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik darbe girişimi sırasında askerlerin tanklarını ve askeri araçları durdurmak isteyen vatandaşlar, Vatan Caddesi'ni kapattı. Kalabalığı dağıtmak için askerlerin çevreye ateş açması sonucu bir vatandaş başından vurularak, olay yerinde yaşamını yitirdi. Vatandaşlardan bazıları yaralandı.

Atatürk Havalimanı'nda toplanan kalabalığa askerler tarafından açılan ateş sonucunda da bir vatandaş hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Tuzla'da TEM otoyolu Orhanlı gişeleri yakınında askerle polis arasında çıkan çatışmada bir polis memuru şehit oldu.

Darbe girişimini duyunca Fatih Camisi'nden çıkıp Saraçhane Parkı'nda toplanan kalabalığın arasında bulunan ve darbe girişiminde bulunan askerler tarafından vurulan Erzurumlu imam İbrahim Yılmaz ise kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.