Darbeciler neden WhatsApp kullandı?

15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ'cü askerlerin, aralarındaki irtibatı WhatsApp aracılığıyla sağladığı anlaşılmıştı. Darbeci askerlerin kriptolu telsiz yerine WhatsApp kullanması oldukça dikkat çekmişti.
Darbeciler neden WhatsApp kullandı?

15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunan FETÖ'cü askerler, kriptolu telsizlerden ziyade, dikkat çekmemek için mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ı kullandı. Bilişim uzmanları, uçtan uca şifreleme sistemiyle korunması nedeniyle darbecilerin WhatsApp'ı tercih ettiğini değerlendiriyor.


Dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın geçtiğimiz Nisan ayında uygulamaya başladığı "Uçtan uca şifreleme" sayesinde iki tarafın yapmış olduğu mesajlaşma 3. bir kişi tarafından hiç bir şekilde görüntülenemiyor. Böylesi bir şifreleme yöntemiyle de iki tarafın konuşması tamamen güvenli hale getiriliyor.

“Konuşma frekansları deşifre edilemiyor”
WhatsApp'ın en çok tercih edilme sebeplerinden birisinin kullanılan uçtan uca şifreleme sistemi olduğunu vurgulayan bilişim uzmanı Hamza Taşer şu açıklamalarda bulundu:

"WhatsApp uçtan uca şifrelemeyle A telefonu ve B telefonu arasında olan yazışma, resim, fotoğraf gönderme, belge gönderme, konum paylaşma gibi ileti transferlerinin şifrelenip sunucudan karşı telefona gönderilerek, telefonda açılması yönetimin adına denir. İnsanlar ve bir çok kurum da o yüzden WhatsApp'ta gruplar halinde kitleyle görüşmeyi buradan sürdürüyorlar. Arada herhangi bir frekansın deşifre olmamasından dolayı insanlar WhatsApp'ın şifreleme sistemine güveniyorlar. Uçtan uca şifreleme sistemini kullanan eğer ki iki telefon varsa bu iki telefon arasındaki bilgiyi yalnızca telefona el koymak suretiyle alabilirsiniz."

 

"Kriptolu telsize değil, Whatsapp'a güvendiler"
Darbe girişiminde bulunan askerlerin 15 Temmuz akşamı WhatsApp'ta kurdukları "Yurtta Sulh" isimli grup üzerinden birbirleriyle iletişim halinde oldukları dikkat çekti. Bilişim uzmanları, darbeci askerlerin WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemeyle korunması nedeniyle kriptolu telsizlerden daha çok WhatsApp üzerinden birbirleriyle iletişime geçmiş olabileceğini düşünüyor. Konuyla ilgili Taşer:

"Hepimizi derinden yaralayan ve üzen bir darbe girişimi oldu. Bu darbe girişiminde de haberlerden bütün bu koordinasyonun WhatsApp gruplaşma sistemi üzerinden gerçekleştiğini gördük. Aslında uçtan uca şifrelemeye güvenip de yapılmış olabilir. Bir telefonun ele geçirilmesinden sonra bütün yazışmalar deşifre edilebilir" tespitinde bulundu.

 

"Emniyetimiz bu konuşmaları ortaya çıkartabilecek donanıma sahip"
Bir suç unsuru taşıyan konuşma yapıldığı takdirde telefonu kırmanın bir öneminin bulunmadığını sözlerine ekleyen Taşer, "WhatsApp'ta bir suç unsuru taşıyan bir yazışma varsa, yazışmayı silmenizin, telefonu kırmanızın hiç bir anlamı yok. Bizim devletimiz, bizim emniyet teşkilatımızdaki gerekli birimler bu konuda hassaslar. Son teknoloji sistemlerle bunlar gayet rahat bir şekilde ortaya çıkartılabilirler" diye konuştu.