Darbenin ipucu Google'dan çıktı!

Darbenin ipucu Google'dan çıktı!

Darbenin ipucu Google'dan çıktı. Sitenin arama istatistiklerinde daha önce hiç aranmamış olan Akıncı Hava Üssü'nün görselleri 13 Temmuz'da bir anda ABD'den aranmaya başladı. Google ‘Akıncı Air Base’ ifadesinin ABD’den aranma istatistiklerine ulaşımı engelledi. Ama dünya çapında daha önce hiç aranmamış bu ifadenin 10-13 Temmuz arasında günde ortalama 75 kez arandığı ortaya çıktı.

15 Temmuz FETÖ darbesinin merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'nün ABD bağlantısı ortaya çıktı. İnternette Akıncı Hava Üssü'nün fotoğraflarının internet arama grafiği rakamları paylaşıldı. Akıncı Üssü son bir yıl içinde ABD'den hiç aranmazken darbe girişiminden iki gün önce 13 Temmuz'da birden yoğun bir şekilde aramaya tabi tutulduğu görüldü. Twitter kullanıcıları kimi aramaların Türkiye'den VPN bağlantısıyla yapıldığını ileri sürse de internet aramasının darbe girişiminden iki gün önce yapılmasının önemli bir detay olduğu aktarıldı. Diğer taraftan Google'ın bu haberden sonra Akıncı Hava Üssü'nün İngilizcesi olan 'Akinci Air Base'le ilgili geçmiş dönem aramalarının ABD'deki istatistiklerini kararttığı görüldü. Google'da hangi kelimenin nerede ne zaman arandığı bilgisini veren uygulamada 'Akıncı Air Base' aramasının ABD verileri için "Bu bilgilere ulaşım kapatıldı" uyarısı yapıldı.

GOOGLE MÜDAHALE ETTİ
Ancak 'Akıncı Air Base' aramasının sadece ABD değil dünya çapındaki arama istatistiklerinde kelimenin daha önce hiç aranmadığı ancak 10-13 Temmuz günleri arasında İngilizce olarak günlük ortalama 75 arama yapıldığı ortaya çıktı. Akıncı aramalarının ABD istatistiklerini erişime kapatan Google'ın dünya çapındaki aramaları ise kapatmayı unuttuğu görüldü.


.