DasDas Çocuk, 3 yaş üzeri çocukları tiyatroyla buluşturuyor

DasDas Çocuk'tan Alper Baytekin:- "Burada çalışmalarımız, atölyelerimiz, okuma tiyatrolarımız, çocuklarla ilgili çalışmalarımız, çalıştaylarımız oluyor"- "Burada oyun yapıyoruz ve paylaşmak istiyoruz. Çocukları buraya davet ediyor ve onların buradan mutlu
DasDas Çocuk, 3 yaş üzeri çocukları tiyatroyla buluşturuyor

İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Alper Baytekin yönetimindeki DasDas Çocuk, 3 yaş üzeri çocuklar için eğlenceli oyunlar sahneliyor.

Baytekin, DasDas Çocuk'un sahnelediği sözsüz ve performansa dayalı çocuk oyunlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar çocuk tiyatrosuyla ilgilendiğini ve yıllar önce meslektaşlarıyla, her tiyatroda çocuk birimi olması gerektiğini konuştuklarını söyledi.

"Nasıl olsun? Ne yapabiliriz? Nitelikli şeyleri nasıl yapabiliriz? diye düşünürken, birkaç çalışma yaptıktan sonra bir birim oluşturma kararı aldıklarını belirten Baytekin, "Birimin içerisinde bazı farklılıklarımız olsun istedik ve bir adım attık. Bu adım da bizi buraya kadar getirdi." dedi.

Baytekin, çocuk bölümünün DasDas kurulduğundan bu yana aktif bir şekilde devam ettiğinin altını çizerek, "Burada çalışmalarımız, atölyelerimiz, okuma tiyatrolarımız, çocuklarla ilgili çalışmalarımız, çalıştaylarımız oluyor." diye konuştu.

DasDas'ın yeni yerinde 3 sezondur çocuk oyunları sahnelediklerini kaydeden Baytekin, oyunların sözsüz ve bedensel performansa dayalı olduğunu dile getirdi.

Alper Baytekin, çocuk seyirciyle oyun öncesinde başlayan, sonrasında devam eden bir iletişim kurduklarını vurgulayarak, "Burada oyun yapıyoruz ve paylaşmak istiyoruz. Çocukları buraya davet ediyor ve onların buradan mutlu ayrılmaları için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Bir oyunda 120 misafirimizi ağırlayabiliyoruz"

Sirkülasyonu olan bir seyirci potansiyeline sahip olduklarını aktaran Baytekin, şu bilgileri verdi:

"İzlediğini bir daha izleyen çok misafirimiz oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Çünkü biz buraya taşınalı çok olmadı. Bu kadar kısa zamanda, ciddi sayıda misafir ağırladık. İlk sene, daha önceki yerimizde yarım sezonda bin 503 kişiye ulaştık. Bu sene ocaktan nisan sonunda kadar tam 3 bin 506 misafirimize ulaştık."

Baytekin, izleyici sayılarının önemine dikkati çekip, bu yıl hedeflerini daha da yükselttiklerini söyleyerek, "Çocuk oyunlarımız kapalı gişe devam ediyor ve bu bizi mutlu ediyor. Çünkü geçen yıldan bu yana kapasitemiz arttı. Şu an bir oyunda 120 misafirimizi ağırlayabiliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Teknoloji, matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi pek çok konuda bilgi sahibi olan çocuklara bir şeyler anlatmak için onları takip etmenin gerekli olduğunu vurgulayan Baytekin, şöyle devam etti:

"Biz de oyunla beraber hem onları anlamak hem de onlara anlatmak için çalışmalar yürüttüğümüzde iletişimimiz daha sağlıklı oluyor. Bu yüzden de onların tiyatro izlemesi bizim için bir umut oluyor. Buraya gelen çocuklarla ekip olarak iletişim halindeyiz. O kadar güzel bir nesil ki karekodunu okutup oyuna girebiliyor artık ve bunun bir kod olduğunun farkında. Yapılabilir bir şey olduğunun ve kendisi için bir dünya oluşturabileceğinin farkında."

- "Kötü çocuk tiyatrosu istismardan farksızdır"

Çocuk gelişiminde tiyatronun önemli yeri olduğunu dile getiren Baytekin, "İlk çıkışımızdaki mottomuz şuydu, 'Kötü çocuk tiyatrosu, istismardan farksızdır. Duygu, zaman, para istismarından, tiyatroya bakış, sanata bakış istismarından farksızdır.' Dolayısıyla biz iyiyi, kötüyü tartışırız ama belli başlı kötüler vardır. Yani biz burada yaptığımız işten emin olarak yapmaya çalışıyoruz ve çocukların herhangi bir hasarla çıkmamasını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Alper Baytekin, DasDas Çocuk olarak "Çocuklar ve Gençler için Uluslararası Sanat Festivali"ne (Atta Festival) mekan desteği verdiklerini kaydederek, festivalde yerli ve yabancı oyunların sahneleneceğini, oyunlar oynanıp atölye çalışmaları yapılacağını sözlerine ekledi.

Festival kapsamında ayrıca ortak bir proje gerçekleştirmek istediklerini anlatan Baytekin, "Yine festivalin içinde çok değer verdiğimiz bir arkadaşımızla birlikte düşündüğümüz bir proje. Eğer bunu yapabilirsek yurt dışındaki bir tiyatroyla birlikte ortak bir oyun üretmek istiyoruz" diye konuştu.

DasDas Çocuk, her hafta sonu minik konukları için renkli tiyatro oyunları ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Çocuklar ayrıca DasDas Çocuk yapımı, "Astro Ay'a Tırmanıyor", "Pi Hanım'ın Tarifsiz Kurabiyeleri" ve "Uyku Nereye Kaçar?" eserleriyle göç konusunun işlendiği "Göçebe", Bay Remor'un ilginç hikayesinin ele alındığı "Fısıltı Odası", Szabolcs Toth-Zs ile Katalin Lengyel'in rol aldığı "Ann Droid" oyunlarını da izleyebilecek.

Kaynak: