Davutoğlu: Bir isme yaklaştık, örgüt işareti var

Davutoğlu: Bir isme yaklaştık, örgüt işareti var

Başbakan Ahmet Davutoğlu gündeme ilişkin açıklamlar yapıyor. Ankara'da hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başlayan Davutoğlu, olayla ilgili bir failin kimliğine çok yaklaşıldığını örgüt bağlantısı olduğunu açıkladı. Davutoğlu, saldırıdan önce İstanbul ve Ankara'da iki terör eyleminin hazırlık aşamasındayken engellendiğini söyledi.

Terör saldırıları nasıl önlenecek, Ankara'daki saldırının arkasında kimler var, Rusya'nın sınır ihlaliyle ortaya çıkan kriz nasıl çözülecek? Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayında gazetecilerin sorunlarını yanıtladı. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:


"Halkımızın bütününe yönelik bir saldırı"

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bütün Türkiye'ye yönelik bir saldırı. Halkımızın bütününe yönelik, demokrasiye karşı bir saldırı. Seçime gölge düşürme çabası da var. Küçük siyasi hesaplar yapılmamalı. Bugünlerde seçime yönelik ifadeler kullanılmamalı.

Orada bulunan vatandaşlarımız hangi siyasi yaklaşımda olursa olsunlar hepsi bizim aziz vatandaşlarımızdır. Bugünler biraz zor günlerdir. Zor günlerden geçen milletler olgunlaşır ve geleceğe ortak kader perspektifinden bakarlar. Suriye, Irak, Mısır birçok ülkede büyük krizler Yunanistan'da olduğu gibi ekonomik kriz ama Türkiye itibarını koruyor. Türkiye'nin bu yükselen itibarı tehdit olarak görülüyor.

İki saldırı engellendi

23 Temmuz'dan bu güne DAİŞ, DHKP-c ve PKK'nın ortak saldırıların yönelik talimatlar verdik ve o gece birçok kişi gözaltına alındı. Türkiye bir demokratik ülke nihayet onlar toplumun içinde yaşayan insanlar o zaman onu biliyorsunuz ama sürekli takibat altında tutmanız gerekiyor. Uyuyan hücreler kendini saklayabiliyor.

Çok kapsamlı bir mücadele bu üç örgütü takip ediyoruz. Hepimiz bu saldırıyı biliyoruz. İstanbul'da üç gün önce canlı bomba yakalandı. Yine Ankara'da bir üst düzey bürokrata canlı bomba saldırısı engellendi. Buradaki saldırıda da bu üç örgüt suç odağı olarak görülüyor. Ölümsüzler denen PKK tarafından Türkiye'ye gönderilen timlerin olduğunu biliyoruz. Şuana kadar yürütülen soruşturmanın detaylarını vermem mümkün değil.

"Bir isme çok yaklaşıldı"

İki canlı bombanın, nasıl o meydana gelmiş, bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite ulaşıldı. Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor.

Çok dikkatli, titiz yürütülmesi gereken mücadele. Çok sayıda potansiyel suçlunun olduğu tablo da ek tedbirler alınması gerekiyor. Toplumsal bütünlüğümüzü sağlam tutmamız lazım.

Elimizdeki verileri vermek doğru değil. bazen bu örgütler ayrı gibi görünmekle birlikte başka bir örgütün elamanı başka amaçlar için kullanılmış, yönlendirilmiş olabilir.

İstihbarat zafiyeti var mı?

O konuda bir şey varsa gerekeni yapacağız. Şu anda herhangi bir zafiyet eksiklik yok. 1 hafta içinde İstanbul ve Ankara'da eğer engellenmemiş olsa farklı olaylar olabilirdi. Engellenen bir çok başka olay var. Genel bir zaaftan bahsetmek mümküm değil.

"Saldırılar seçime gidiş şartlarını etkilemiştir"

Genel çevreyi söylüyorum 6 ülkede iç savaş var. Çok kolay geriden bir takım yorumlarda bulunmak bazı küçük bilgilerden büyük teoriler inşa etmek. Paralel yapıydı bir takım darbeler alındı. Türkiye 1 yılda dördüncü kez seçime gidiyorsa bu saldırılar seçime gidiş şartlarını etkilemiştir ama nihayet seçime gidiyoruz yapacağız seçimi. Her ne suretle olursa olsun.

Kılıçdaroğlu görüşmesi

Her şeyden önce böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelebilmesi çok önemli. 4 lider oturalım konuşalım. Baştaki düşüncemi söylüyorum. O sırada Demirtaş'ın doğrudan devletin halkı katlettiğini ifade eden açıklaması oldu. Beni başbakan olarak eleştirebilir ama devlet bu cinayetleri işledi derse, muhatap olma niteleğini kaybeder. Böyle bir günde herkes acı yaşarken böylesine açık söyleyeyim seviyesi düşük alçakça bir ifadeyle devleti ve devleti yönetenleri suçlu makama oturtutuğunuzda ortak zemin kayması var. Görüşsek de onunla görüşmenin bir faydası olmadığına kanaat getirdim.''