Davutoğlu: Türkiye küresel bir güç olacak

Davutoğlu: Türkiye küresel bir güç olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Cumhurbaşkanımızın başlattığı güzel girişimlerin takipçisi olacağız ve inşallah başlayan hiçbir hamle, yarım kalmayacak. Yeni hamlelerle Türkiye küresel bir güç olacak. Bütün bu hamleler, Konyalılara Sayın Cumhurbaşkanımızın bu vesileyle gazel bir hediyesi olacağını da şimdiden ifade etmek istiyorum." dedi. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2002'de AK Parti iktidara gelene kadar yaklaşık 40 yıl yeni bir demiryolu hattı açılmamıştı. Şimdi 2002'den bu yana bin 895 kilometre demiryolu hattı yapıldı. Bir anlamda Türkiye'nin bütün coğrafyaları bölgeleri, birbirine irtibatlandırıldı" dedi.

Davutoğlu, Konya-İstanbul arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin başlayacak olması dolayısıyla Konya Garı'nda düzenlenen törende konuştu.

Başbakan Davutoğlu, bugün üç güzel vesileyle Konya'da bulunduklarını, birincisinin, Vuslatın 741. yıl dönümü olduğunu, her sene vuslatın yıl dönümünde Konya'da bir araya geldiklerini söyledi.

Vuslatın manen temizlenme, tefekkür, zikir ve muhasebe vesilesi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Her sene vuslatta bir araya geliyoruz, Hazreti Mevlana'ya ve onun izinden yürüyenlere selam ile vuslatı idrak ediyoruz. İkinci güzel vesile, Konya aşığı olan Sayın Cumhurbaşkanımızı, Cumhurbaşkanı unvanıyla ilk defa Konya'da ağırlıyoruz. Kendisine ve saygıdeğer Hanımefendi'ye bütün Konyalılar adına hoş geldiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlıkları döneminde Konya'yı her zaman zihinlerinde, gönüllerinde tuttular ve her vesileyle Konya'ya gelerek, Konyalılarla buluşmaktan büyük mutluluk hissettiler. Ben buna en yakından şahidim. Bütün Konyalıların da şahit olmasını isterim. Hiçbir zaman, hiçbir vuslatta bizi yalnız bırakmadılar. Bu sene de kendilerini Konya'da, Başbakan olarak ağırlamaktan, bütün Konyalılar adına hoş geldiniz demekten onur duyuyorum" şeklinde konuştu.

-"İlk başkentimiz ve kadim başkentimiz arasındaki güzel buluşma"

Konya'da bulunmalarının üçüncü güzel nedeninin de Konya ile İstanbul arasında hızlı tren seferlerinin başlaması olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Vuslat, hep güzel hediyelerle gelir. Manevi temizlik, manevi yenilenmeyle birlikte maddi inkişaflar, maddi yenilenmelerle de birlikte gelir. Vuslat vesilesiyle çok güzel açılışlara ev sahipliği yaptı Konya. Şimdi de Anadolu'daki ilk başkentimiz, Selçuklu başkenti Konya ile Cihan Devleti'mizin başkenti ve küresel dönemin de en önemli, küresel şehirlerin merkez şehirlerinden birisi İstanbul, birbiriyle irtibatlanıyor. Aslında birçok buluşmayı bir arada gerçekleştirmiş oluyoruz. Vuslat ile manevi buluşma, bu hızlı tren ile ilk başkentimiz ve kadim başkentimiz arasındaki güzel buluşma. Bu aslında milli birlik ve beraberliğinin de güzel bir timsali."

-"Tarihimizden istikbalimize doğru yürüyüşün en güzel halkası..."

Başbakan Davutoğlu, iktidarları döneminde, ilk olarak 13 Şubat 2009'da, Ankara ile Eskişehir, 2011'de Ankara-Konya, 2013'te Eskişehir-Konya, 2014 Temmuz ayında Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlatıldığını, şimdi de Konya ve İstanbul'un hızlı trenle birbiriyle irtibatlanacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece ilk başkentimiz, Cihan Devletimizin başkenti ve son başkentimiz Cumhuriyetimizin başkenti birbirine hızlı trenle birleşti. Bu aynı zamanda tarihimizden istikbalimize doğru yürüyüşün en güzel halkasını oluşturmaktır. Buna emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliyorum. Bu başkentler, nasıl tarihte birlikte ve beraber bir büyük medeniyetin doğuşuna merkezlik etmişlerse, gelecekte de aziz milletimizin istikbale yürüyüşünde de önemli roller üstlenecekler. Bu hizmet, bu büyük aşk, sevda yolu, bundan sonra da kararlı şekilde inşallah önümüzdeki dönemde devam edecek."

-"2002'den bu yana bin 895 kilometre demiryolu hattı yapıldı"

Türkiye'nin, son dönemde de demiryollarına olağanüstü bir önem verdiğine vurgu yapan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"1856'da ilk defa İzmir ile Aydın arasında başlayan demiryolu serüvenimiz, Sultan Abdülhamit döneminde Hicaz ve Bağdat demiryollarıyla devam etti. Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde de önem verildi. Ama 2002'de AK parti iktidara gelene kadar yaklaşık 40 yıl yeni bir demiryolu hattı açılmamıştı. Şimdi 2002'den bu yana bin 895 kilometre demiryolu hattı yapıldı. Bir anlamda Türkiye'nin bütün coğrafyaları bölgeleri, birbirine irtibatlandırıldı."

-"Yeni hamlelerle Türkiye küresel bir güç olacak"

Konya-İstanbul hattının açılışının, başka bir bir ufku da beraberinde getirdiğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karaman, Mersin, Gaziantep hattıyla, Edirne'den Gaziantep'e kadar uzanacak hat, yine Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Marmaray ile birleşerek, Doğu, Batı ekseninde, bu sefer Avrupa içlerine kadar, Londra'ya gidecek hatlar... Hep bunlar büyük istikbalinin müjdeleridir. Biz ülkemizin merkezi coğrafyasını aynı zamanda ulaşım ve lojistik hatlarının merkezi üssü haline getirmeye kararlıyız. Hem Ankara-İstanbul, diğer hatlarda olduğu gibi Konya-İstanbul hattında da yolcularımıza en iyi şekilde seyahat imkanı sağlayacağız. Hem de bu demiryolları üzerinde ülkemizi Asya ile Avrupa arasında, Akdeniz ile Karadeniz arasında, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar arasında gerçek bir ulaşım üssü haline getireceğiz, inşallah. Bu yönde özellikle de kendi hızlı trenimizi inşa yönünde Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı güzel girişimlerin takipçisi olacağız ve inşallah başlayan hiçbir hamle, yarım kalmayacak. Yeni hamlelerle Türkiye küresel bir güç olacak. Bütün bu hamleler, Konyalılara Sayın Cumhurbaşkanımızın bu vesileyle gazel bir hediyesi olacağını da şimdiden ifade etmek istiyorum."

.