Davutoğlu'ndan Dersim'e üç müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu Tunceli Üniversitesi'nde konuştu. Başbakan Davutoğlu, baskılar nedeniyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Türk vatandaşlarına geri dönme çağrısında bulundu.
Davutoğlu'ndan Dersim'e üç müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Zaza ve Kürt kardeşlerime selam getirdim.

- Davutoğlu, rektörün Zazaca selamına Zazaca cevap verdi. 

- Hiçbir şekilde bu topraklarda bir daha bu acıların yaşanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Geçmiş acılarla yüzleşmek aynı zamanda geçmiş muhabbetlede kucaklaşma gerçekleşir. 

- Geçmiş acılar dolayısıyla ve acılar dolayısıyla gerekirse özür dileme erdemini gösteriririz. Ben buraya Başbakan ve bir vatandaş olarak geldim. Başbakan olarak her zaman konuşur ve sorumluluğumuz bilincindeyiz. Başbakan vasfından önce bu toprakların evladıyız ve sadece insanız. Eşrefi mahlükatız ve insana hitap etmeyen hiçbir şeyin kalıcığı yoktur. Biraz önce Yavuz Bingöl üstadımızı dinledik gönle dokunan herşey insana dokunur. 

- Biz eğer dilden kulağa konuşsak olsaydık tercümana ihtiyacımız olurdu gönülden gönüle konuştuğumuz için tercümana ihtiyacımız yok. 

- İşte biz yaraları sarmak için geldik siytaset eğer yaraları sarıyorsa siyasettir. 

- Bua acılar tek bir yerde yaşanmadı. Aman oğlum kendini gösterme kendini belli etme yetmişli yılllarda bütün o hareketlerin içinde yer aldım annem okula giderken aman öne çıkma derdi bu bir korkunun göstergesiydi.

- Dünayanın neresinde olursa olsun herhangibir şekilde toprağını terketmiş durumunda olanlara kapımız ve gönlümüz açık. 

- Aslında herkes bir şeyleri sakladı, onlarca yıl bu topraklarda. Şimdi saklanma vakti değil, şimdi herkesin onurla, gururla öne çıkıp ne düşüncedeyse, ne ideolojideyse, hangi etnik veya mezhebi veya dini arka plandan gelmişse gururla, onurla bunları dile getirme vaktidir.

-  Dersim isminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama zannedilmesinki bu isim değiştirmeler sadece burada yaşandı. Tek tipçi anlayış her yerde yaşandı. Bunu yaparlarken zannetmeyinki sadece Dersim'de yaşandı. 

- Dedem okulda yanlışlıkla soruya bismillah diyerek başladığı için dedemi alıp götürüyorlar. 

- Eğer biz başkalarının acılarını örtüp kendi acılarımızı ön plana çıkarırsak dediğim ahidleşmeyi yapamayız. 

- Dinlediğimiz o güzel şarkıları Kemal Burkay'a ait olduğunu çok sonra öğrendik. Kemal Burkay davetimiz, çağrımız üzerine ülkesine döndü. Buradan bir kez daha çağrısında bulunuyorum dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye'den gitmek zorunda kalmış olanlar ülkelerine dönsünler. 

- Alevi Kürt bütün kimleikleri selamlıyorum. 

- Herkesin Dersim olaylarıyla ilgili kanaatleri farklı olabilir. Bunları tarihi araştırmalar içine sokabiliriz, o tarihi araştırmaların neticesini de bekleyebiliriz. Ama bana kimse, 75 yaşında bir yaşlının idama giderken feryadına sessiz kalıp, önce onun gözü önünde oğlunu öldüren zihniyet, kimi temsil ediyorsa etsin, o zihniyet zalimce bir zihniyettir. O zihniyeti savunanlar devleti savunmuş olmazlar, o zihniyet üzerinde devlet beka bulamaz. O zihniyetle yüzleşmeden de devlet, yeniden milletiyle buluşamaz. Biz yüzleşiyoruz.

- İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza'nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz, bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Milletin, toplumun her kesimiyle bağı olmayan bir devlet resmi ideolojiyle yaşayamaz. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız.

- Acılar tek taraflı olmadığı gibi hapislerde tek taraflı değil. Kendi vatandaşından korkan bir devlet iç tehdit tanımlaması yapan bir devlet aslında kendisini hedef almıştır. Biz hiçbir datandaşımızı iç tehdit olarak algılamayacağız. 

- Şuan huzurunuza olan Başbakan bile 28 Şubat sürecinde ünüversitelere davet edilmedik. 

- Devlet milleti adam etmek için değil hizmet etmek için vardır.

- Bir halka gıda ambargosu uygulamak ne demek.

- Sayın kılıçdaroğlu'na buradan birkez daha taziye diliyorum kendisine. Aradım telefonda da görüştüm. 

- Biz yeni bir çığır açmalıyız bunun üç başlığından size bahsetmek istiyorum. Çalıştayların hepsini okudum. Çlıştayların işe yaramadığını düşünmeyiz. Bir sorunun açıkça konuşulmasını sağladı. Buradan birkez daha sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Öncelikle piskolojik eşiğin aşılması gerekir. Dar kalıpların dışına çıkılması gerekir. Dersim'deki dil ile Konya'daki dil farklılaşıyorsa birlik oluşturamazsınız. 

- Birbirimizin gözleri içine bakalım ve birbirimize muhabbet ikram edelim. 

- Eğer ikrar Hak Muhammed Ali ise bize o yolun yolcusuyuz. Buraya ikrar vermeye geldim. 

- Gelin hep beraber ortak bir kültürel etkilemiş alanı oluşturalım.

- Önümüzdeki sene Zaza Dili ve Edebiyatı ilk mezunlarını verecek. 

- Dersimli kardeşlerime bir müjde. Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adıda Dersim Müzesi olacak, bunun için gerekli talimatı verdik. Yine bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak ve hepsi restore edilecek. Ve rektörümüz üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasını istedi ve olacak. 

- Cemevleri ile ilgili talepleri biliyoruz bunları en kısa zamanda Alevi toplumun önde gelen isimleri ile görüşüp istişarelerle neticeye ulaştırmak için için yoğun bir çaba içerisinde olacağız.

- Yerleşim yerlerinin isimleri konusunda da genel bir değerlendirme dışında gelen talepler doğrultusunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Bir daha dersim benzeri acılar bu topraklarda yaşanmayacak. 

- Selam olsun Dersim'e ve Dersim'in güzel insanlarına Horasan Erenlerine selam olsun.