Barbaros Ulu

Barbaros Ulu

DD veya BD

DD veya BD

Gece-gündüz protesto etsek, bu yapılan haksızlık desek, yazsak, çizsek, bağırsak, çağırsak, ültimatom ve nota versek, dövünsek, çırpınsak; kanlar akmaya, haksızlıklar olmaya, güçlülerin sözü geçerli olmaya devam edeceğe benziyor. Bunun için ne yapmak lazım?

İşe beş daimi üyeye hizmetten başka bir işlevi olmayan Birleşmiş Milletlerin statüsünü sorgulayarak başlamalıyız. BM'yi beş daimi üyenin ve veto haklarının olmadığı şekilde yeniden yapılandırmak gerekir. Buna, gücü elinde bulunduran ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere karşı çıkacaktır. Bu tepki doğaldır ve kabul etmezler. Çünkü işlerini veto kozuyla yürütüyor bu beşli. Onlar kabul etmedi diye vaz mı geçeceğiz? Baktık olmuyor. Alternatif  BM kuracağız. Bu yeni yapılanmaya Dünya Devletleri (DD) veya Birleşmiş Devletler (BD) gibi istediğimiz ismi verebiliriz. Bunun için bu işe öncülük edecek ve bu işin alt yapısını oluşturacak, mazlumları dert edinen birkaç ülke yeterlidir işin başında. Yeni yapılanmaya üye olmanın şartları belirlenerek dünya kamuoyuna duyurulmalıdır:

* DD veya BD'in kuruluş amacı dünyada barışı sağlamaktır.

*Üye olmak isteğe bağlıdır.

* Üye olan ülkeler eşit haklara sahiptir.

* Hiçbir devlete imtiyaz tanınamaz.

* Hiçbir devletin veto hakkı yoktur.

* Kararlar oy çokluğu ile alınır ve bağlayıcıdır, tarafları bağlar. Alınan kararı dikkate almayan devlete veya devletlere siyasi ve ekonomik ambargo, ilişkileri kesme vb. yaptırımlar uygulamaya konur. Gerekirse ilgili devletle savaşma seçeneği değerlendirilir.

* İthalat ve ihracatta her ülkenin kendi parası geçerlidir.

* Ekonomi arz talebe göre oluşur. Ortamı geren, spekülasyona başvuran, parayla oynayan devlete para cezası verilir.

* Dünyanın neresinde savaş vb. nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalan mülteci varsa kayıtsız-şartsız ülkesine döner.

* Kan akıtan, savaş yapan, sivil öldüren devlet tazminata mahkum edilir...

Dünyadaki zulme seyirci kalmak ve beş daimi üyenin dümen suyuna girmekten başka bir işlevi olmayan mevcut BM'in karşısına alternatif bir uluslararası teşkilat kurulmasını önemsiyorum. Bu konuda referansım, peygamber olmadan önce haksızlığa karşı mücadele etmek amacıyla Mekke'de kurulan ve Hz Muhammed'in de imza koyduğu Hılf'ul Fudul'dur. (Erdemliler Anlaşması) Türkiye bu yeni yapılanmada öncü rol oynayabilir. BM'in karşısında kurulmasını istediğim alternatif BM'nin hayata geçirilmesini zor görebilir ve bunun, uygulanabilirliği olmayan hayal mahsulü olduğunu söyleyebilirsiniz. Bence denemekte fayda var. Ki denemekle hiçbir şey kaybedilmez. Denedik, fakat olmadı deriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nicedir dillendirdiği "Dünya, beşten büyüktür" sözü zaten adı geçen devletlerin kulaklarına su kaçırmıştır. Şimdi bu sözün altını doldurmanın tam zamanı! İşe her kıtadan bir ülke kurucu devlet olarak alınabilir.  Devletlerine baskı yapmaları için ülkelerin aydınları ile irtibata geçilir ve kamuoyu oluşturulabilir.

İçinizden be adam sen ne diyorsun? Çoğu devletin lideri gölgesinden korkuyor. Bunlarla yola çıkılır mı diyebilirsiniz. Üstelik böyle bir şeye kalkışmak macera peşinde koşmak ve ateşle oynamaktır ve bunun bedeli ağır olur diyebilirsiniz. Zaten ateş çemberinin içindeyiz. Bu şekilde zillet içinde ölmektense alternatif yolu deneyerek gerekirse izzetimizle ölürüz. Ayrıca mevcut BM, konu Filistin davası olunca ABD ve İsrail'e karşı kenetlenebiliyor. Bu bile dünya devletlerinin ekseriyetinin mağdurların yanında olduğuna bir işarettir. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu ilan eden tek taraflı kararına BM'ye üye devletler hayır diyebilmiştir.

Yeryüzünde akan kanın bir an evvel durması için ABD ve İsrail'in insafını beklemekten ziyade bu alternatif teşkilat bir an evvel hayata geçirilmelidir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barbaros Ulu Arşivi
SON YAZILAR