'DEAŞ Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor'

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Davis, DEAŞ'ın Musul'da her geçen gün mevzi kaybettiğini belirterek "DEAŞ, kentteki gücünü koruyabilmek için Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
'DEAŞ Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor'

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, Pentagon'da düzenlediği günlük basın brifinginde, Musul operasyonundaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"DEAŞ, kentteki gücünü koruyabilmek için Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor." diyen Davis, normalde silahlı olmayan bu kişilerin DEAŞ tarafından silahlandırıldığını ve belli görevler altında savaşa katıldıklarını söyledi.

DEAŞ'ın Kerkük civarındaki saldırılarını ise bir tür "oyalama" ve "hedef şaşırtma" taktiği olarak nitelendiren Davis, "DEAŞ, bu yolla Musul operasyonunda yer alan güçlerin dikkatini dağıtmak istiyor." dedi.

Rutba geri alındı, Sincar'da çatışmalar sürüyor

Davis ayrıca hafta sonu Anbar kentinin Rutba ilçesinin geri alındığını ancak Sincar bölgesindeki çatışmaların sürdüğünü aktardı.

Musul'un doğusundaki Bartella kasabasındaki bazı çatışmaların devam ettiğini kaydeden Davis, kasabanın kısa süre içinde terör örgütü militanlarından temizleneceğini belirtti.

Davis, Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasının da Peşmerge güçleri tarafından ele geçirildiğini ve burasının tamamen temizlenmesine yönelik operasyonların devam ettiğini bildirdi.

Tel Keyf kasabasının da geri alınması için hazırlıkların son aşamaya geldiğini ve bölgenin izole edildiğini ifade eden Sözcü Davis, kısa zaman içinde burada da operasyonun başlayacağı bilgisini verdi.

Musul'dan göç edenlerin sayısı

Musul operasyonunun başlamasından bu yana kaç kişinin kenti terk ettiğine ilişkin sayı vermekten kaçınan sözcü, operasyonda geri alınan bazı bölgelere ailelerin geri döndüğünü gördüklerini söyledi.

Pentagon kaynakları, 5 bin 500 ila 6 bin civarında kişinin operasyonun başlangıcından itibaren Musul'u terk ettiğini, bin 500 civarında kişinin ise kente geri döndüğünü ifade ediyor.

Öte yandan Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla DEAŞ'a karşı operasyonların başladığı günden beri Musul'un çevresinde kurtarılan bölgelerden 3 bin 802 kişinin göç ettiğini açıkladı.

DEAŞ üyelerinin kenti terk eden göçmenler arasına karışarak kentten kaçıyor olabilecekleri ihtimalinin sorulması üzerine Yüzbaşı Davis, "Bu mümkündür; ancak Musul'dan ayrılan göçmen sivillerin güvenlik kontrollerinin yapılması Irak hükümetinin sorumluluğundadır." diye konuştu.