İsmail Koç

İsmail Koç

DELİYE HER GÜN BAYRAM AKILLIYA TATİL!

DELİYE HER GÜN BAYRAM AKILLIYA TATİL!

Son yılların en serin Ramazan ayını geride bırakmak üzereyiz.Kadir gecesini de büyük bir coşkuyla icra ettikten sonra herkes Bayramı beklemeye başladı. Cumartesi gününe denk gelen arefenin ardından Pazar günü Ramazan bayramını karşılayacağız.

Dinimizde Ramazan ve Kurban Bayramlarının çok önemli bir yeri vardır. Her iki bayram da birlik beraberliğimizin ve kardeşliğimizin bir göstergesidir.

Ancak son yıllarda Bayram algısında da değişiklikler yaşanmaya başladı. Diğer Milli bayramlarda olduğunu gibi dini bayramlarımız da bir tatil vesilesi olarak görülmeye başlandı.

Bu durumunun elbette pek çok sebebi var.

Bireyselleşen, birbirinden uzaklaşan insanlar nedeniyle bayramlar da artık eskisi gibi yaşanmıyor.

Eskiden bayramların tatlı bir telaşı vardı. Özellikle çocuklar bayramı iple çekerlerdi. Hatta bayramlıklarını arefe günü bayramlıklarını başuçlarına koyup öyle uyurlardı.

Şimdi ise bayramlar bir tatil fırsatı haline geldi. Bayram’dan çok önce tatil için rezervasyonlar yapılıyor artık…

Çocuklar ise artık o kadar bolluk içindeler ki yeni alınan bayramlıklar onları mutlu etmeye yetmiyor.

Oysaki bayramlar hem dinimizde hem de kültürümüzde çok önemli bir yer tutuyor. Bayramlar her şeyden önce bir sevinç iklimidir. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramını hep sevinçle karşılanagelmiştir.

Bayram demek anne, baba ve akrabaları ziyaret etmek, onların hallerini hatırlarını sormaktır. Bayram demek ikramda yarışılan evlerde yapılan yemek ve tatlıların afiyetle yenildiği zamanlardır.

Bunun dışında bayramlar çocuklar için de çok önemli yer işgal eder. Bayramlarda çocukların gönül dünyalarına bayram olgusunun yerleştirilmelidir. Bu yapılmadığı zaman çocuklar bayramın önemini kavrayamamış, bencil, akrabalarını dahi tanımayan kişiler olarak yetişmeye başlıyorlar.

Bu da bayramların eski bayramlar gibi yaşanmamasını temelden dinamitlemektedir.

Bayramlar bizi biz yapan değerlerdir ve bayram gibi yaşanmalıdır. Bu değerlerimizi kaybetmemeliyiz.

Bayramlar bayram gibi yaşansın.

 Deliye zaten her gün bayram…

Akıllılar da senede sadece Ramazan Bayramı 3, Kurban Bayramı da 4 gün olmak üzere 7 gün bayram yapsınlar. Diğer 358 gün kendilerinin olsun.

 

***

Konya Büyükşehir Belediyesi Ramazan Bayramının birinci ve ikinci gününde toplu taşıma araçlarının ücretsiz, üçüncü gününde ise yüzde 50 indirimli olduğunu açıkladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi vatandaşa çok güzel bir jest yapılıyor ama eksik yapıyor.

Ramazan Bayramı 3 gün. Bayramın ilk iki günü mübarek gün de üçüncü günü değil mi?

Yapılacaksa böyle bir jest tüm Ramazan bayramını kapsamalı ve üç gün yapılmalı. Bayramda toplu taşımanın iki gün ücretsiz, üçüncü gün yüzde elli indirimli olmasının bir mantığı yok. İnşallah bu tuhaf durum bayramdan önce düzeltilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR