Demir beşikler zamana direniyor

Geçmişte 100 demir beşik ustasının bulunduğu Adıyaman'da, son yıllarda mobilya beşiklere ilginin artması nedeniyle usta sayısı 4'e kadar düştü
Demir beşikler zamana direniyor

Bir zamanlar pek çok ailenin tercih ettiği demir beşikler, günümüzde gelişen teknolojik yenilikler ve mobilya beşikler karşısında zamana direniyor. Adıyaman'da geçmişte 100 ustanın bulunduğu sektörü yaşatmaya çalışan 4 beşik ustası da az da olsa Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen talepleri karşılamak için mesleklerini sürdürüyor.

"Bebeğin ana kucağından sonraki yuvası" olarak da tanımlanan, çok eski tarihlerden beri kullanılan beşiklere, özellikle göçebe hayat yaşayan eski Türklerde ailelerin vazgeçilmez eşyalarından birini oluşturuyor.

Bir dönemler çok tercih edilen demir beşikler de zamanla unutulmaya yüz tutsa da Adıyamanlı 4 ustanın elinde yeniden hayat buluyor.

Tarihi Oturakçılar Pazarı'nda demiri geçirdikleri işlemlerin ardından paslanmamaları için maviye boyayarak, az da olsa gelen talepleri karşılamaya çalışan ustalar, yaptıkları beşikleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Hatay gibi büyükşehirlere gönderiyor.