Demir eksikliği 'kanser' belirtisi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Keskin, demir eksikliği anemisinin rahim kanserinin de belirtisi olabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
Demir eksikliği 'kanser' belirtisi

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Keskin, yaptığı açıklamada, demir eksikliği anemisinin dünyada en sık görülen anemi türü olduğunu ifade etti. İstatistiklere göre dünyada kadınların yüzde 30-35'inde, erkeklerin yüzde 10-20'sinde, hamilelerin ise yüzde 50'sinde demir eksikliği anemisi görülebildiğini vurgulayan Keskin, gebelikte kadınların günlük olarak 7-10 miligram demire ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Prof. Dr. Keskin, bu nedenle, hamilelerin kadın doğum ve dahiliye uzmanlarının kontrollerinden geçerek, öneriler doğrultusunda demir replasman tedavisi almaları gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Kadınlardaki aşırı adet kanaması ve gebelik yanında, sık doğum ve düşük de demir eksikliği anemisi sebepleri arasında sayılabilmektedir. Bunların yanında, demir eksikliği anemisinin rahim kanserinin de belirtisi olabileceği asla unutulmamalıdır. Bu nedenlerle demir eksikliği saptanmış kadınların dahiliye uzmanlarıyla birlikte, kadın doğum uzmanlarınca detaylı olarak incelenerek takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

Ailesel kansızlık olabilir

Tüm bunların yanında hastalarımızda, demir eksikliği yapabilecek diğer sorunlar da düşünülerek, tüm hastalarda gastrointestinal ve ürogenital sistem taranmalıdır. En azından gaitada gizli kan ve tam idrar tetkikleri planlanarak bağırsaktan ve üriner sistemden kan kaçağı yapabilecek bir patolojinin varlığı araştırılmalıdır. Eğer gaitada gizli kan pozitif ise endoskopiler yapılarak üst ve alt gastrointestinal sistemler taranmalıdır. Hastalarda anemi çok derinse mutlaka ailesel kansızlık yapabilecek hastalıklarla birlikte kemik iliği yetersizliği yapabilecek durumlar araştırılmalı, gerekirse hastanın bir hematoloji uzmanına yönlendirilmesi sağlanmalıdır."

İlaç kullanımı gerekebilir

Prof. Dr. Özcan Keskin, sözlerini şöyle tamamladı:

  • "Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin tedaviye katkısı büyüktür. Bu dönemde içerdiği zengin demir nedeniyle kırmızı et, balık, pekmez gibi gıdaların tüketiminin arttırılması, oral yoldan demir sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bunların yanında taze sebze, meyve, kuru baklagiller bolca tüketilmelidir. C vitamini demir emilimini arttıracağı için C vitamini içeren gıdaların da fazla tüketilmesi öneriler arasındadır. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 3 ay, bazı vakalarda 6 ay boyunca ilaç kullanımı gerekebilir. Tedavi sırasında B12 ve folik asit vitaminlerinin alınımı da mutlaka sağlanmalıdır. Burada unutulmaması gereken, demir replasman tedavisinin süresinin mutlaka uzman doktorların görüşü alınarak planlanmasıdır."