'Demokratik bir Suriye görmek istiyoruz'

MYK Sözcüsü Salim el-Muslat, "Bütün Suriyeliler için bir Suriye, demokratik bir Suriye görmek istiyoruz." dedi.
'Demokratik bir Suriye görmek istiyoruz'

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYKsözcüsü Salim el-Muslat, siyasi geçişe ilişkin olarak açıkladıkları vizyonun İngiltere'nin ev sahipliğinde yapılan Suriye konulu toplantıya katılan ülkeler tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

Muslat, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın ev sahipliğinde Londra'da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda MYK'nın bugün açıkladığı siyasi geçiş süreci vizyonunun ele alındığını belirten Muslat, "Toplantıya katılan bütün bakanlardan duyduğumuz sözler cesaret vericiydi. Bunun muhalefet tarafından ortaya konmuş mükemmel bir çalışma olduğunu söylediler, takdir ifade ettiler. Çünkü bu vizyon bütün Suriyelileri düşünüyor, sadece muhalefeti değil. Bütün Suriyeliler dediğimde hem Esed'in tarafındaki insanları hem de muhalefet tarafındaki insanları kastediyorum." diye konuştu.

"Bizim mücadelemiz bir tek insanla, bütün Suriyelilerle değil." diyen Muslat, katılımcı bakanlardan vizyonla ilgili olarak duydukları iyi sözlerin sahaya da yansıdığını görmek istediklerini ifade etti.

"Demokratik bir Suriye görmek istiyoruz"

Suriyelilerin yarısının ülkenin dışında olduğunu, rejimin de yarım milyon Suriyeliyi öldürdüğünü belirten Muslat, "Hemen hemen bütün Suriye İran birliklerinin, Hizbullah'ın, DAEŞ'in işgali altında. Bu konumda dostlarımızın yardımına gerçekten ihtiyacımız var. Bugünkü toplantıdan sonra pek çok adım atılacağına eminiz." değerlendirmesini yaptı.

"Bütün Suriyeliler için bir Suriye, demokratik bir Suriye görmek istiyoruz." diyen Muslat, "Müzakerelerin Suriyelileri gerçekten düşünen gerçek bir muhatapla sürmesini istiyoruz. Bu kanın durmasını, bu kabusun bitmesini, rejimin, İran'ın, DAEŞ ve Hizbullah gibi teröristlerin işlediği cinayetlerin sona erdiğini görmek istiyoruz." görüşünü dile getirdi.

ABD ve Rusya'nın Suriye konusunda bir anlaşmaya varmak için görüştüklerini belirten Muslat, "Hepimiz Suriye'de Suriyelilerin hayatlarını gerçekten koruyan bir ateşkes görmek istiyoruz. Bundan sonraki adım, müzakerelerin ne zaman başlayacağını görmek olacak. Müzakerelerin başlayabilmesi için de sahada bazı değişikliklerin olması gerekiyor. Varil bombaları, kimyasal silahlar kullanılırken, çocuklar ölürken müzakereler devam edemez. Ateşkes olması halinde yeniden Cenevre'den söz edebiliriz, Staffan de Mistura'yı duyabiliriz." şeklinde konuştu.

ABD ile Rusya arasındaki görüşmeler

Salim el-Muslat, "ABD'de Obama yönetiminin birkaç ayı kaldı. Rusya'yla bir anlaşmaya varırlarsa umarım bu Suriyelilere gerçekten hizmet eden bir anlaşma olur ve Suriye'deki ölümleri bitirir." değerlendirmesinde bulundu.

Muslat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Korkum, Suriyelilere gerçekten hizmet etmeyen bir anlaşmaya ulaşmaları. Obama yönetimi önünde birkaç ay kaldığı için sadece bir anlaşmaya varmış olmak, sırf Beyaz Sarayı bırakmadan önce bir şey başarmış olmak için herhangi bir anlaşmaya imza atabilir. Rusya bundan yararlanıp Suriye halkına değil, Esed'e yarayacak bir anlaşma için bastırabilir. Biz bir ABD ile Rusya'nın anlaşmasını görmek istiyoruz. Rusya ile Rusya'nın anlaşması değil. Rusya ile Rusya'nın anlaşmasından kastım Rusya ile Esed anlaşmasıdır. Esed'i iktidarda tutan ve daha fazla Suriyeliyi öldürmesine, sınır dışı etmesine ve daha fazla sığınmacı göndererek Avrupa ülkelerine baskı kurmasına yarayacak bir anlaşma."

Deraya'dan çıkarılan binlerce insanın sınır bölgelerinde önce Türkiye'ye, sonra da Avrupa ülkelerine geçebilmek için beklediğini anlatan Muslat, bunlara diğer bölgelerden çıkarılabilecek onbinlerce insanın da eklenebileceği uyarısında bulundu.

Avrupa'nın yüzbinlerce Suriyeliyi kapısında bulabileceğini belirten Muslat, "Suriye'de güvenli bir bölgeden söz ediliyor ancak biz bütün Suriye'nin güvenli bölge olduğunu görmek istiyoruz. Sivillerin korunduğu, DAEŞ'in, İran'ın, Hizbullah'ın olmadığı, Suriyelilerin olduğu bir Suriye." şeklinde konuştu.

Rusya ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Muslat, "Eğer Rusya bu kabusa bir son verirse, Ruslar bizim dostlarımızdır, düşmanlarımız değil. Onların bir düşman yaratmasını, kendilerini Suriye'nin düşmanı haline gelmelerini istemiyoruz. Suriyelerin dostu olmalarını istiyoruz. Çünkü Suriye'de kalıcı olan rejim değil, Suriye halkıdır." ifadelerini kullandı.

MYK Başkanı Riyad Hicab, bu sabah Londra'da düzenlediği basın toplantısıyla Suriye'deki siyasi geçiş süreciyle ilgili yeni vizyonu açıklamıştı. Üç aşamalı yeni vizyonla, rejim ile muhalefet arasında 6 aylık müzakere süreci ve bir buçuk yıllık siyasi geçiş süreci yürütüleceği, ayrıca ulusal diyalog ile anayasal süreçlerin sağlanmaya çalışılacağı duyurulmuştu.