Deniz Gezmiş ve arkadaşları için anma

Deniz Gezmiş ve arkadaşları için anma
Deniz Gezmiş ve arkadaşları için anma
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 43. yılında düzenlenen yürüyüşle anıldı

İSTANBUL (AA) - Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 43. yılında anıldı. 

Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan aralarında HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP İstanbul milletvekili adayları ile bazı siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu grup, pankartlar açarak yürüyüşe geçti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın posterlerini taşıyan katılımcılar, sloganlar atarak Gümüşsuyu'ndan Dolmabahçe'ye yürüdü.

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından açıklama yapan Tuncel, Gezmiş, İnan ve Aslan'ın unutulmaz bir devrimci olduğunu ve onları saygıyla andıklarını söyledi.

Gezmiş, İnan ve Aslan'ın Türkiye'nin özgürlüğü için darağacına gittiğini savunan Tuncel, şu görüşleri dile getirdi:

"43 yıl önce onları idam sehpasına götürdüklerinde, alanlardaki devrimcilerin düşüncelerini de idam edeceklerini zannettiler. 43 yıl önce 'Başka Türkiye mümkün, demokratik tam bağımsız bir Türkiye mümkün, özgürlük için mücadele mümkün' diyenler için idam sehpasını kuran bağnaz ve yobaz tutumlar karşısında, milyonlarca genç kenetlenmeye başladı. Günümüzde onların ideallerini yaşatmak isteyenler var. Onlar darağacına giderken, 'Yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği' dediler ve onlar Kürt ve Türk halkının kardeşçe yaşayabileceği bir Türkiye istiyordu. Bedel ödediler, direndiler. Bizim görevimiz onların bayrağını devralmaktır."

Konuşmaların ardından Tuncel ve gruptakiler, Dolmabahçe sahilinden denize karanfil attı.