Deniz Gezmiş'in annesi toprağa verildi

Arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile 6 Mayıs 1972'de idam edilen 68 kuşağı öğrenci hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş'in (94) cenazesi toprağa verildi.
Deniz Gezmiş'in annesi toprağa verildi

Mukaddes Gezmiş için Selimiye Camisi'nde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Burada, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora ve kardeşi Hamdi Gezmiş ile yakınları taziyeleri kabul etti.

Cenaze namazını, CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes kıldırdı. Mukaddes Gezmiş'in cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.

Katılımcılar, cenaze aracının arkasından Karacaahmet Mezarlığı'na kadar zaman zaman alkışlar eşliğinde "Deniz'e selam söyle", "Analar doğurur, faşistler öldürür", "Deniz Gezmiş Ölümsüzdür" sloganları atarak, yürüdü.

Cenazeye, Mukaddes Gezmiş'in ailesi, yakınları, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Milletvekili Şafak Pavey, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve vatandaşlar katıldı.

"Oğluna kavuştu diye kendimizi teselli ediyoruz"

Deniz Geçmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, herkese teşekkür ederek, "Söyleyecek söz bulamıyorum. Çok mutluyum annemi uğurluyorum ama bu kalabalıkla uğurlamak başka bir şey, farklı bir şey. 'Oğluna kavuştu' diye kendimizi teselli ediyoruz. Bu kalabalıkla beraber annemizi uğurlamak bizi mutlu ediyor" dedi.

Hamdi Gezmiş ise ağabeyi Deniz Gezmiş'in, İngilizce öğrendiği aşamada annesine "Mami" diye hitap ettiğini hatırlatarak, "Annem de ona 'Deno' diyordu. Şairin dediği gibi 'Her ölüm erken ölümdür.' Hele anne ise..." şeklinde duygularını dile getirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bütün Türkiye'nin, devrimcilerin, yurtseverlerin başı sağ olsun" diyerek, Türkiye'nin, 42 yıldır büyük acı çeken annesini yitirdiğini söyledi.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, "40  sene evlat acısıyla yaşadı, hepimizin annesiydi, Bugün yoldaşımızın yanına uğurluyoruz. Çok üzgünüz. Keşke bu acıyı ona hiç yaşatmasaydık, keşke 40 sene o kahraman evladıyla yaşasaydı" diye konuştu.

Milletvekili İhsan Özkes, Mukaddes Gezmiş'in, duruş sergilemiş, ülkenin bağımsızlığı, özgürlüğü için önemli görevi ifade etmiş çok ciddi bir gençlik liderinin annesi olduğunu dile getirerek, "Tabi akan sular duruyor bu noktada. Bu hasret bitti. Mukaddes anne Denizi'ne kavuşuyor. Allah her ikisinin de ruhunu şad etsin" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Can Dündar, Mukaddes Gezmiş'in, çok acılı bir hayat hikayesinin olduğunu belirterek, onun, oğlu Deniz'e kavuştuğunu söyledi.

Dündar, "Gencecik yaşta bir evlat kaybetmenin acısıyla yaşamış bir annenin öyküsü. Onun acısı hepimizin acısıydı, topluma mal oldu. Bugün onu asanların cenazeleri nasıl kalktı çok hatırlamıyoruz ama Mukaddes hanımın cenazesinin böyle büyük kalabalıkla uğurlanıyor olması bize birçok şey söylüyor. Umarım devlet de gereken dersi alıyordur" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, cezaevinde yazdığı kitaplardan birisinin de "Denizlerin Davası" olduğunu belirterek, kendisinin Türk Ceza Yasası'nın 147. maddesinden, Deniz Gezmiş'in ise 146. maddeden yargılandığını anımsattı.

Bunu Deniz Gezmiş ile bir anlamda "Dava arkadaşı" olarak değerlendiren Balbay, cezaevinden çıktığında "Ben gelecek biriktirdim, kin ve intikamla bakmamak gerekiyor" dediğini anımsattı. Balbay, "Bugün anneyi toprağa değil, Deniz'e veriyoruz bir anlamda. 'Deniz Gezmiş yaşasaydı aynı mücadeleyi sürdürürdü' diye düşünüyorum. Zaman zaman tartışılıyor, Deniz Gezmiş'e iadeyi itibar diye. Deniz Gezmiş'in itibarı zedelenmedi ki, iadeyi itibar olsun. Bugün buraya gelen binlerce insan da bunun kanıtı" değerlendirmesinde bulundu.