Deniz ulaşımının emekçileri: Çımacılar

Her gün onlarca geminin iskeleye yanaşmasını, on binlerce insanın güvenle yolculuk yapmasını sağlayan Şehir Hatları çalışanlarından çımacılar, İstanbul Boğazı'ndaki iskelelerde hizmet veriyor
Deniz ulaşımının emekçileri: Çımacılar

İSTANBUL (AA) - Her gün onlarca geminin iskeleye yanaşmasını, on binlerce insanın güvenle yolculuk yapmasını sağlayan Şehir Hatları çalışanlarından çımacılar, mesleklerini büyük özveri ve hassasiyetle sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları'ndan yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da deniz ulaşımı kurumsal olarak 1851 yılında Şirket-i Hayriye'nin kuruluşu ile başladı.

Günümüzde Şehir Hatları tarafından sürdürülen kent içi deniz ulaşım hizmetiyle günde binlerce kişi kıtalar arası yolculuk yapıyor.

Yoğun trafiğe çözüm sunan deniz ulaşımı, aynı zamanda yolculara Boğaz havasının keyfini yaşatıyor. Bu ulaşım ağında birçok kişinin her gün gördüğü ancak adını pek bilmediği mesleğin adı ise çımacılık.

- Yüzyıllık geçmiş

Çıma, halat ucu anlamına geliyor. Çımacıların görevi, iskeleye yanaşan gemiyi halatlarla iskeleye bağlayıp, yolcuların gemiye güvenle inip binmesini sağlamak. Çımacılığın, İstanbul'da yüzyıldan fazla geçmişi bulunuyor.

Zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle beraber vapurlar ve iskeleler değişse de çımacılara düşen görev hiç değişmedi. Sabahın erken saatlerinde başlayan mesaileri gecenin ilerleyen saatlerinde son vapur hareket edene kadar sürüyor. Vardiya usulü ile hizmet veren çımacılar yaz kış demeden görevlerine devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mehmet Köksoya, on yıldır Şehir Hatları'nda çımacı olarak çalıştığını, kış aylarının kendileri için daha zor geçtiğini anlattı. Köksoya, "Hava şartlarından dolayı gemilerin yanaşması daha zor oluyor ama biz hava şartları ne olursa olsun yolcuların güvenliği için iskeleye gemi geldiği sürece o gemiyi bağlamak zorundayız. Bizim görevimiz bu." ifadelerini kullandı.

Görevleri sırasında ilginç durumlarla da karşılaştıklarını belirten Köksoya, "Genelde insanlar çok fazla eşya unutuyor. Bazen eşya unutmayı da bırakıyorlar çocuklarını unutuyorlar. Bir keresinde ağlayan bebeği unutmuşlardı gemide. En son kaptan köşkünde kaptan elinde çocuğu gösteriyordu 'Arkadaşlar bu çocuk kimin çocuğu' diye. Zaman zaman böyle ilginç olaylar oluyor ama üstesinden gelebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları bünyesinde görev alan toplam 107 çımacı, 47 iskelede mesai yapıyor.

Kaynak: