DenizBank yuan ile reeskont kredisi veriyor

Çin yuanı cinsinden reeskont kredisi vermeye başlayan Denizbank, söz konusu kredi imkanını Çin ile ticaret yapan Türk reel sektör firmalarına kullandıracak.
DenizBank yuan ile reeskont kredisi veriyor

DenizBank, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası iş birliğinde reel sektöre Çin yuanı cinsinden ilk reeskont kredisini kullandıran banka oldu. Söz konusu kredi imkanı Çin ile ticaret yapan Türk reel sektör firmalarına kullandırılacak.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yuan üzerinden reeskont kredisi vermeye başladıklarını ifade ederek, yuan üzerinden kredi verilmesi meselesinin Çin'den yapılan ithalatı içerdiğini söyledi.

Ateş, yuan cinsinden bir reeskont kredisi kullanıldığı zaman, yuan yükümlülüğünün Türk lirası swapı ile TL cinsinden kapatıldığını, dolayısıyla kullanıcının TL'de yüzde 10'lar civarında bir maliyete katlandığını, bunun da ucuz finansman sağlamak anlamına geldiğini kaydetti.

"Türkiye yurt dışından sermaye ithal etmek zorunda"

Hakan Ateş, Türkiye'nin sermaye birikiminin az ve tasarrufunun da düşük olduğunu, bu oranın Hindistan'ın altında, Pakistan'ın ise biraz üzerinde bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'nin yurt dışından sermaye ithal etmek zorunda kaldığını vurguladı.
Ateş, şunları kaydetti:

"Bu borç veya doğrudan yatırım şeklinde olabilir. Jeopolitik durumlar nedeniyle doğrudan yatırımlarda dünya çok parlak bir dönem geçirmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları daha netleşmedi. O da bütün gelişmiş ülkelere ve para gönderen diğer gelişmekte olan ülkelere etki ediyor. Ama bizim borçlanma yönünden hayatımızı daha iyi sürdürmek, daha iyi kaldıraç kullanabilmek için yurt dışından kaynak ithal etmemiz lazım. Bu sendikasyon oluyor, bono ihraçları oluyor, ikinci kuşak sermaye oluyor.
Ülkenin sadece bankalar üzerinden 155 milyar dolar civarında böyle bir borçlanması var. Mevduatı kredi olarak veriyoruz, üstüne yüzde 20'nin üzerinde bir de yurt dışından alınan kaynaklar veriliyor. Bu da onlara ilave genişletici bir kaynak. Çünkü yurt dışında bir imkan yaratmış oluyor."