Denizlerin hava durumu DOMGİ'lerden sorulacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'nin 8 bin 383 kilometrelik kıyı şeridinde Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ağı sayesinde doğru ve tutarlı tahminler yapılabileceği açıklamasında bulundu.
Denizlerin hava durumu DOMGİ'lerden sorulacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "8 bin 383 kilometre kıyı şeridine sahip olan ülkemiz meteorolojik tahminler açısından farklı özellikler gösterebiliyor. Bu sebeple kurulan Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (DOMGİ) ağı sayesinde daha doğru ve tutarlı tahmin ve uyarı yapılabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, DOMGİ'lerden alınan veriler ile artık denizcilik faaliyetlerinin daha güvenli yapılacağını belirterek, DOMGİ Kurulması Projesi'ne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile 2009 yılında yapılan iş birliği çalışmaları neticesinde başlandığını belirterek, "Bu doğrultuda 2010 yılında KEGM'ye ait Kumkapı Balıkçı Barınağı deniz feneri ile bir şamandıraya ilk örnek olarak DOMGİ kurulumunu yaptık." ifadesini kullandı.

Daha sonra iki kurum arasında yapılan protokol ile birinci aşamada 40 DOMGİ kurulduğuna dikkati çeken Eroğlu, ikinci aşamada ise 27 DOMGİ kurulumunu gerçekleştirdiklerini aktardı.

Bakan Eroğlu, Van Gölü'ne 3 DOMGİ kurulduğunu ve mevcut 6 meteorolojik gözlem şamandırası ile toplam sayının 78'i bulduğunu belirtti.

"Cebelitarık'a kadar her yerde anlık ve güvenilir verilere sahibiz"

Açıklamasında, Türkiye'nin denizlerine ait yeterli sayıda ölçüm sistemi bulunmadığını ve bu yüzden çeşitli sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmalar neticesinde artık denizlerde de hakimiyetimizi kurduk.Cebelitarık'a kadar her yerde anlık ve güvenilir verilere sahibiz. Eskiden balıkçılarımız denizlerde hava durumu için komşu ülkelerin tahminlerinden faydalanıyordu, artık komşu ülkelerin balıkçıları bizim verilerimizi kullanıyor."

Denizlerden anlık ve güvenilir veri sağlanıyor 

Bu platformlara kurulan meteorolojik ölçüm istasyonları ile şamandıralar ve fenerlerden denizlere ait meteorolojik veriler elde edildiğini ve şamandıraların ilave olarak dalga ölçümü de yapacağını aktaran Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Kurulan bu sistemlerin en önemli faydası, denizcilerin bulundukları yerden, gitmeyi tasarladıkları yerlere ait halihazır deniz durumuyla alakalı anlık veriye sahip olacak olmalarıdır. Bu durum zaman içinde, olası birçok kazayı önleyebileceği gibi hem ekonomik hem de zamansal kazançlar sağlayacaktır."

Verilerden birçok alanda faydalanılabilecek

Türkiye'nin uzun bir kıyı kuşağına sahip olduğunu kaydeden Eroğlu, "8 bin 383 kilometre kıyı şeridine sahip olan ülkemiz meteorolojik tahminler açısından farklı özellikler gösterebiliyor. Bu sebeple kurulan DOMGİ ağı sayesinde daha doğru ve tutarlı tahmin ve uyarı yapılabilecek." ifadelerini kullandı.