“Depremlerden ders çıkarmıyoruz”

Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, önleme konusunda depremlerden ders çıkarılmadığını söyledi.
“Depremlerden ders çıkarmıyoruz”

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 18. yıldönümü nedeni ile İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Binasında basın açıklaması yaptı.  Depremin bir doğa olayı olduğunu, afeti ise çoğu zaman insanların yarattığını belirten Erkan, Ülke tarihinin en acı depremlerinden biri olan Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçtiğini ifade eden Erkan, daha birçok deprem olmasına rağmen ders çıkarmadığımızı söyledi.  Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem tehlikesi altında olduğunu ifade eden Başkan Erkan, deprem kuşağı üzerinde olduğumuzu ve bu sebeple büyük ölçüde depremlerin olabileceğini dile getirdi.

6-1-2-010.jpg

DEPREMİ CİDDİYE ALMAMIZ GEREKİYOR

Türkiye’de bugüne kadar otuza yakın büyük çaplı deprem meydana geldiğinin altını çizen Erkan, “Bu depremlerde 100 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda insanımız da yaralanmıştır. Deprem kuşağında olduğumuz için depremlere karşı tedbirli olmalıyız. Konya’nın bütün deprem bölgelerini içine aldığını ifade eden Başkan Erkan, “Konya'da ilçeden ilçeye deprem kuşağı farklılık gösteriyor. Mesela Ilgın 1. derece deprem kuşağında bulunurken, Kadınhanı 2. derece deprem kuşağında yer alıyor. Ereğli ise deprem riski hiç yok. Konya şehir merkezi de 4. derece deprem kuşağında yer alıyor. Bu sebeple depremi daha da ciddiye alınması gerekiyor" diye konuştu. Erkan her yıl çok sayıda mühendislik diploması verilmesine rağmen kaliteli eğitimin yapılmadığını da sözlerine ekledi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ