Dershaneler aslında kapatılmamış!

Dershanelerin kapatılması özellikle eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına atılmış en büyük adımdı. Aynı zamanda FETÖ’nün eleman devşirme çalışmalarının da önü bu sayede alınmıştı.
Dershaneler aslında kapatılmamış!

Ancak kanundaki açıklardan ve Milli Eğitimdeki denetim eksikliklerinden yararlanılarak Dershanecilik yaşamaya devam ediyor. Vatandaşsa, doğal olarak bu yeni ‘Dershanelerin’ eskisinden ne farkının ne olduğunu merak ediyor.

SADECE ŞEKİL DEĞİŞTİ, İÇERİK AYNI! 

Dersanelerin kapatılmasından sonra ‘Kurs’ hizmetleri şekilden şekile girdi. Üniversiteye hazırlık kapsamındaki özel öğretim kursları son çıkan Kanun Hükmünde Kararname’den sonra Ağustos ayından itibaren bir binada sadece tek ders verebilme yetkisi bulunuyor. Görüntüde durum böyle olmasına rağmen gerçekte aynı binada pek çok ders veriliyor.Son olarak açılan Özel Eğitim Kurumlarının eski derhanelerden pek bir farkı yok.

DENETLEMEDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR

Eğitim kurumlarını denetlenmesinde de önemli aksaklıklar yaşanıyor. Denetlemeden birinci derecede mesul olan başta Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK, İçişleri Bakanlığı ve Belediyelerin denetim eksikliklerinden doğan boşluk bu ‘Yeni Şekil Dersaneler’ tarafından dolduruldu. TEOG sınavının kaldırılmasına kadar giden bu süreç sebebiyle Devletin vergi kaybı yaşarken, FETÖ’cü isimlere sigortasız çalışma imkanı sunulup istihdama da darbe vuruluyor.

FETÖ’CÜ ÖĞRETMENLERE İŞ KAPISI

Gayri resmi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin iki ana kaynaktan beslendiğine değinen eğitimciler, bunlardan ilkinin FETÖ’den dolayı lisansı iptal edilmiş, herhangi bir yerde çalışamayan öğretmenler ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarında resmi olarak çalışıp da diğer günlerinde de bu tür eğitim kurumlarında çalışanlar olduğunu ifade ediyorlar. Bu kurumlarda çalışanların hiçbiri resmi ve kayıtlı değil. Göstermelik birkaç kişi üzerinden gayri resmi olarak işler yürütülüyor. Bu durum da hem burada çalışan öğretmenlerin hem de işletmelerin işine geliyor. Son olarak eğitimciler Cumhurbaşkanımızın başlattığı eğitimde sistem değişikliğinin gerekçesinin altında bu gibi sebeplerin yattığını dile getirdiler.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ