Dertlerin devası doğru eğitimde

Dertlerin devası doğru eğitimde

Selçuk Dini İhtisas Merkezi’nin bir ilim ve irfan merkezi olduğunu ifade eden Müdür Ahmet Poçanoğlu, İslam’ın öğrenilmesinde büyük bir gayret içerisinde olduklarını belirterek, ‘İlim en yüce rütbedir. Doğru bilgi doğru eğitim büyün sorunların çözümün olmazsa olmazıdır.’ dedi.

Selçuk Dini İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu kurum hakkında Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Selçuk Dini İhtisas Merkezi’nin bir ilim ve irfan merkezi olduğunu ifade eden Ahmet Poçanoğlu, 1989 yılında kurulduğunu söyledi.  İhtisas merkezlerinin ana görevinin İlahiyat Fakültesi mezunu Diyanet personelini İslami İlimler alanında yetiştirmek olduğunu ifade eden Poçanoğlu, “Bu sebeple hizmet içi yönetmeliği kapsamında bir hazırlık dönemi var. Bu dönemde üçer aylık periyotlar halinde 9 ay hazırlık Arapça olarak veriliyor. Bunun amacı da ihtisas sınıfında okunacak Arapça kaynakları Arapça anlayıp anlatacak aynı zamanda yazacak düzeyde amaçlar içerir.  Hazırlık sürecini geçen kursiyerimiz İhtisas Dönemi programına başlar. Bu dönemde 21 ay sürmektedir. Bu 21 ayın 6 dönemi yani 18 ayı temel İslami bilimler. Bir dönemi de vaaz ve ifşad bilgi ve beceri geliştirme programı olarak geçer” dedi.

egitim--(1)-002.jpg

 KURANI KERİM GÜZEL OKUNMALI

Temel İslami Bilimlerde Kuranı Kerim’in güzel okunması olmazsa olmaz husus olduğunun altını çizen Poçanoğlu, “Hemen arkasında Kuranı Kerim mealidir. Başından sonuna kadar tefsir de diyebileceğimiz kelimelerin manasıyla baştan sona kadar okunmasıdır.  Daha sonra tefsir derslerimizde Kuranın anlaşılmasına dönüktür. Tefsir tarihi ve literatürünün okunmasının yanında önemli tefsir kitaplarının içinde sureler seçilmek suretiyle bu alanın önemli seçkin kitaplarında metinler okunur.  Sonra sünnetten bahsetmek gerekir. Hadis dersleri vardır. Hadis tarihi, usulü hakkında dersler okutulur. Onun yanında hadis metinleri de okutulur” diye konuştu.

egitim--(2)-001.jpg

AĞIRLIK FIKIH DERSLERİNDE

İhtisas merkezimizin ağırlığının fıkıh dersleri olduğunu belirten Poçanoğlu, “İslam medeniyeti bir fıkıh medeniyetidir. Bu nedenle bu ay içerisinde en fazla ders ağırlığı olan alandır. Bir müftünün hangi şekilde fetva vermesi gerektiğini en iyi şekilde öğrenmesi gerekmektedir.  Yine bir alan akait kelam alanıdır. Gerçekten bugün İslam dünyası dosdoğru olma noktasında sıkıntı bir dönem yaşamaktadır. Bu sebeple İslam dünyasında parçalanmalar bölünmeler yaşanmaktadır. Onun için bu alan milletimiz ve İslam ümmeti için en önemli alandır. Sirati müstakimden ayırmayan o çizgi burada delilleriyle kitaplarıyla okutulmaktadır.  Yine İslam düşüncesi mantık derslerimiz var. Anlaşılır konuşabilme ve söyleneni anlayabilmek hüküm verebilmek için İslam felsefesi mantığın doğru okunması ve anlaşılması gerekir. Bunun yanında tasavvuf dersleri okutulur. Kalbin eğitimi ve terbiyesi bakımından önemlidir. Kaynakların her birinin ana metinlerinden okutulmak suretiyle geleceğe Müslümanlar arasında kuvvet, kardeşlik İslam medeniyetinin yeniden bütün medeniyetlerde ihya olacağı ve dünyayı yeniden ihya edeceği sağlam bir ilim eğitimi merkezimizde tahsil edilmektedir” şeklinde konuştu.

egitim--(3)-002.jpg

İSLAM’IN ÖĞRENİLMESİ İÇİN GAYRET İÇERİSİNDEYİZ

Bugüne kadar 892 kursiyer mezun ettiklerini ifade eden Poçanoğlu, “Bunların çoğunluğu Temel İslami Bilimler bölümünden mezun olan kursiyerlerimizdir. Bu kursiyerlerimiz bugün Türkiye’nin 400 merkezinde ilçe müftüsü ve il müftüsü olarak çalışmaktadırlar. Diyanet merkezinde daire başkanları, genel müdür, müfettiş olarak çalışmaktadır. Yine İlahiyat fakültelerinde hizmet vermektedir.  Yeniden İslami ilimlerin yeniden ihyasında ilim en yüce rütbedir. Bu ilmin yeniden ülkemizde sahih olması için yayılmasında İslam’ın öğrenilmesinde büyük bir gayret içerisindeyiz. Bu senede dönem sonu itibariyle 42 kursiyer mezun ettik. 50 kursiyerimizde bu sene eğitime başlayacak.  Merkezimizde sadece Türkiye’den değil Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan’dan Kıbrıs’tan Balkanlardan kursiyerlerimiz var. 10 hocamız var. Hocalarımız yıllardır beri hizmet ediyor.  Konya’daki en önemli kurumlardan bir tanesiyiz” dedi.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ