Dev bir kitap kompleksi Konya'ya değer katar

Rampalı Çarşı yıllardır Konya’da kitap ihtiyacının karşılıyor. Fakat hem çarşı artık eskidi hem de şehir büyüdükçe bu çarşı Konyalıya dar geliyor. Yeni ve modern bir kitap çarşısının kültürel anlamda Konya’ya önemli bir değer katacağı konuşuluyor.
Dev bir kitap kompleksi Konya'ya değer katar

Konya’da “kitap” denilince akla gelen ilk yer olan Rampalı Çarşı, şehrin kitap çarşısı olarak da biliniyor. Bu çarşı yıllardır Konya’ya hizmet ediyor. Şehrin tam merkezinde yer alan çarşı, artık kitap severlere yetmiyor. Kültürel etkinliklere önem veren bir kent olan Konya’da yeni bir kitap çarşının yapılması gerektiği dile getiriliyor. Modern ve daha fazla sayıda kitap mağazasının bulunduğu çarşının Konya’ya önemli bir katkı sunacağı görüşünde olanlar var. Rampalı Çarşı, gerek görüntüsü, gerekse çevresinin karmaşık yapısı ve artık vatandaşlar için küçük olması “yeni bir kitap çarşısı yapılması gerektiği” fikrini gündeme getiriyor. Yeni çarşının yıkılıp, yerine daha geniş ve moderninin yapılabileceği de ayrıca ifade ediliyor.

HEM ESKİ HEM DE KÜÇÜK

Kitapseverler daha geniş bir alana kitap çarşının yapılmasının faydalı olacağını belirterek, “Rampalı Çarşı kendine has iç mimarisi ile dikkat çekiyor. Kitap almak isteyenler çoğunlukla bu çarşıyı tercih ediyor. Hepimizin uğrak yeri diyebiliriz. İçerisinde de çoğunlukla aradığımız kitapları bulabiliyoruz. Fakat çok sıkışık yapısı nedeniyle çoğu zaman yürümekte bile zorlanıyoruz. Çarşıda yürüyüş alanlarına bile kitaplar konulmuş esnaflar tarafından. Daha geniş alanda daha çok kitapçının bulunduğu bir çarşı gerekli artık Konya’ya. Kültürel çalışmalara önem veren bir şehir olan Konya, bu proje ile daha çok ön plana çıkar diye düşünüyoruz. Hatta kitap fuarları bile bu alanda yapılabilinir.” diyor.

FUAR KALICI OLUR

Konya’ya yeni bir kitap çarşısı açılması ile Kitap Fuarlarının da ayrı bir önem kazanacağı düşünülüyor. Türkiye’nin birçok büyükşehir ve şehrinde artık kitap fuarları düzenlenmeye başlanıldı. Bu çerçevede belediyeler, önemli ve dev çalışmalara bile girişiyor. Şuan Kayseri ve Kahramanmaraş’ta kitap fuarları gerçekleşiyor. Bu şehirler, bu fuarlar için önemli bir tanıtım bedeli bile ayırıyor. Kitap fuarları sayesinde vatandaşlar, okuduğu yazarları da yakından görme fırsatı yakalıyor. Yeni bir kitap çarşısı ile kitap fuarlarının daha önemli ve kalıcı hale gelebileceği kaydediliyor. Konya’da geçtiğimiz yıl kitap fuarının açılmaması tepki çekmiş ve bu yıl Mart ayında bir kitap fuarı düzenlenmişti. Hatta Konya’da fuar yapılmadığında, Ereğli’de bir kitap fuarı düzenlenmişti.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ