'Dev ittifak' ikinci tura bırakmayabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz gün açıkladığı '24 Haziran'da erken seçim' kararının ardından siyaset kulislerinde partilerin oy oranları yeniden hesaplanmaya başladı.
'Dev ittifak' ikinci tura bırakmayabilir

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz yaptığı erken seçim çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '24 Haziran' cevabı sadece siyasi kulisleri hareketlendirmekle kalmadı, anket şirketlerinin açıklamalarına ve kamuoyuna yansıyan muhtemel seçim oranı rakamlarına da dikkati çekti. 'Seçimler ilk turda biter mi?' sorusunun cevabı AK Parti, MHP ve BBP'nin 1 Kasım'da aldığı oylarda saklı. Buna göre üç partinin o dönemde aldığı yüzde 62 oy oranı, seçimlerin ilk turda tamamlanabilmesinin de önünü açıyor.

Seçimlere yaklaşık 2 ay gibi kısa bir süre kala, 'yüzde 50 +1 oy' hesapları yeni dönemdeki süreci de özetliyor. Muhalefetin henüz bir aday dahi çıkaramadığı süreçte AK Parti, MHP ve BBP'nin 'ortak aday' etrafında buluşması seçimlerin nasıl sonuçlanabileceğine de işaret ediyor.

Son seçimlerde yüzde 62 oy aldılar"

Türkiye'nin son seçim maratonu olan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde hatırlanacağı üzere AK Parti yüzde 49,5 oy oranı ile tek başına iktidar olmuş ve 317 milletvekili çıkarmıştı.

Aynı seçimlerde MHP ise yüzde 11.9 oy oranıyla 40 vekil ile Meclis'te temsil hakkı kazanırken, BBP ise yüzde 0.6 oy almıştı.

BU üç partinin 2015 yılında aldığı oy oranı yüzde 62'ye denk gelirken, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, cumhur ittifakı için yüzde 60 üzeri bir beklentileri olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Bahçeli'den 'Adayımız Erdoğan' tweeti

MHP lideri Devlet Bahçeli de erken seçim kararının ardından Twitter adresinden bir açıklama yapmıştı. Bahçeli mesajında, "Tekraren diyorum ki; Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Gayret bizden takdir Türk milletinden, himaye ise Cenab-ı Allah’tandır. Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti’dir, Türk milletinin ruh kökünden parlayarak doğmuştur. Önümüz hamd olsun açık, gelecek aydınlıktır" ifadesini kullanmıştı.

"Erdoğan'ın yanında yer alacağız"

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemlerde de 'cumhur ittifakı'nın içerisinde yer alacaklarını açıklayan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, dün yaptığı açıklamada "24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını destekliyoruz. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu 'Cumhur İttifakı'nın içinde yer alacağız" demişti.