'Deveci' ve 'Santa Maria'yı dolu vurdu

Bursa'nın Gürsu ilçesinde cuma günü yaklaşık 10 bin dönümde etkili olan dolu yağışının, "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armutlarda hasara yol açtığı, hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
'Deveci' ve 'Santa Maria'yı dolu vurdu

Bursa'nın Gürsu ilçesinde cuma günü yaklaşık 10 bin dönümde etkili olan dolu yağışının, "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armutlarda hasara yol açtığı, hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "meyve ambarı" olarak bilinen ilçede yaklaşık 45 bin dönümlük alanda tarım yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 25 bin dönümde "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armudun üretildiğini belirten Dönmez, "Bu armutların ülke üretiminin dört biri ilçemizde yapılıyor. Bu da yaklaşık 100 bin ton civarında bir üretim anlamına geliyor. Geriye kalan alanda da nektar, şeftali, ayva, elma ve seracılık yapılıyor." dedi.

Bu yıl olumsuz hava şartlarından dolayı üreticilerin mağdur olduğunu ifade eden Dönmez, 1 Ocak gecesinde hava sıcaklığının eksi 14 dereceye kadar düşmesi nedeniyle oluşan donda Santa Maria ve Deveci armutları ile şeftali ve nektarinde yaklaşık yüzde 20-25 bir kayıp meydana geldiğini anlattı.

Dönmez, 17 Mart gecesinde yaşanan sıcaklık düşüşünden de bu ürünlerin olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, bu iki don olayında ürünlerinin yarısına yakınında zarar oluştuğunu söyledi.

Dönmez, yılbaşından bugüne kadar yaşadıkları afetlerde armut ve şeftali çeşitleri ile seralarda oluşan zararın 150 milyon lirayı bulduğunu iddia ederek, meyve üretimi açısından iyi bir yıl geçirmediklerini aktardı.

"40 yıldır böyle dolu görmedim"

Armut yetiştiricisi 65 yaşındaki Hüseyin Güleç, geçimini çiftçilikle sağladığını kaydetti.

35 yıldır meyve ürettiğini belirten Güleç, "100 dönümlük bir meyve bahçemiz var. Genelde armut yetiştiriyorum. Öyle bir dolu ki ömrümde yaşamadım. 40 yıldır böyle dolu görmedim. Daha önceki yıllarda dolu vardı ama bu dolu farklı. Küçük bir yumurta büyüklüğündeydi. Battık, mahvolduk diye düşündüm. Zararımız büyük, 250 ton meyve topladığımız bahçemizde 70-80 ton kaybımız var." diye konuştu.