'Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdim ve kapsamlı bir inceleme araştırma yapılmasının talimatını verdim" dedi.
'Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdim'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara Garı önünde yaşanan iki ayrı patlama sonucu 97 vatandaşın hayatını kaybettiğini, çok sayıda vatandaşın yaralandığını belirterek, "Demokratik haklarını kullanmak üzere bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarımızın düzenlediği toplantı öncesinde yaşanan bu elim olay, bizi derinden üzdü" dedi.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, huzuruna, istikrarına, hedeflerine yönelik bu terör saldırısını bir kez daha şiddetle kınıyorum. Şu gerçeğin tüm dünya ve tüm vatandaşlarımız tarafından bilinmesini istiyorum, bu saldırı Türkiye'ye yapılmıştır. Saldırının hedefi, orada bulunan vatandaşlarımızla birlikte ülkemizin ve milletimizin tamamıdır."

Terörü, yöntemine göre tasnif etmediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz terörü, kendini nasıl tanımladığına, hangi ismi kullandığına, söylemine, yöntemine göre tasnif etmiyoruz, sadece bu sıfatla adlandırıyoruz. Meseleye bu şekilde yaklaşmayan, terör karşısında, terör örgütleri karşısında çifte standart kullanan herkes, açık söylüyorum, teröre destek vermektedir. Biz, ölümler arasında ayrım yapmadığımız gibi, katiller arasında da, terör örgütleri arasında da ayrım yapmıyoruz. Tüm terör örgütleri bizim nezdimizde aynı derecede cani, aynı derecede ahlaksız, aynı derecede kötüdür. Biliyoruz ki diğer terör olayları gibi, Ankara Garı’ndaki hadise de bizim için bir sınavdır, bir sınamadır. Allah’ın yardımı, güvenlik güçlerimizin çalışmaları ve milletimizin dirayetiyle, bu sınamadan da başarıyla çıkacağımıza inanıyorum."

"Suçlular adalete teslim edilecektir"

Saldırının titizlikle araştırıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ülkemizde faili meçhuller dönemi uzun yıllar önce kapandı. Diğer olaylar gibi bu hadise de titizlikle araştırılıyor, araştırılacak. Eylemi yapanlarla ilişkiler belirlenecek, suçlular adalete teslim edilecektir. Hükümetimiz bu çalışmaları sürdürüyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı olarak ben de şu anda Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirdim ve Devlet Denetleme Kurulumuz da bu konuyu ayrıca onlarda farklı bir bakış açısından ele almak suretiyle Anayasamızın 108'inci maddesinin verdiği yetki ve görevi istinaden kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmasının talimatını verdim."

"Acıları siyasete alet edenleri ibretle izledik"

Saldırının ardından yaşanan acıların siyasete alet edildiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayatlarını kaybedenlerin kanları dahi kurumamışken olay yerine gidip seçim gününü işaret edenlerin kendilerince romantik Kasım güzellemeleri yapanları, yaşanan acıları siyasete alet edenleri ibretle izledik. Henüz cenazeler toprağa verilmeden eylem çağrısında bulunanların, hayatı durdurma kampanyası başlatanların ikiyüzlülüklerine hep birlikte şahit olduk. Elbette birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma içinde olmamız gereken bir günde kendilerine uzatılan eli anlamsızca, sorumsuzca havada bırakanları da unutmuyoruz. Bu tutumların, bu tavırların hepsinin de teröre, terör örgütlerine hizmet ettiğinin bilinmesini istiyorum."

'Derin devletin izi var' diyenler aslında kendilerini gizliyorlar"

Erdoğan ile Niinistö, ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, Finlandiyalı bir basın mensubunun Türkçe sorduğu "Ben güzel ülkenizde gezmek fırsatı buldum. Ne yazık ki bazı vatandaşlar sizden korkuyor, onlar sizin ülkenizi diktatörlükle yönettiğinizi iddia ediyorlar. Aynı zamanda daha vahim, bazı insanlar Ankara'daki terör olayının içinde devletin olduğunu iddia ediyor. Bu iddialarla ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bir yıl önce halkımın yüzde 52'sinin oyuyla Cumhurbaşkanı seçilmiş bir insanım, halkının yüzde 52'sinin oyuyla seçilmiş bir insanı acaba diktatör olarak ilan edenler kimler? Menfaatleri elden gidenler mi? İstedikleri gibi hükümet kurup, istedikleri gibi hükümet indirenler mi? Dışarıdan beslenen içeride de bu tür hakimiyetlerini tesis edemeyenler mi? Türkiye ekonomide nereden nereye geldi, özgürlüklerde nereden nereye geldi, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette nereden nereye geldi, bütün bunların hepsinin ölçüsü bilgi olarak ortada. Ama bütün bunlara rağmen hala bu iftiralara devam ediliyorsa buna benim söyleyecek hiçbir şeyim kalmaz."

"Bu denli yazılı ve görsel medyada iftiraları yapanlar rahatlıkla ortalıkta dönüyor, dolaşıyorlar" şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte şimdi bu olayda da bakın hemen burada 'derin devletin izi var' diyenler aslında kendilerini gizliyorlar. Şimdi bunlar ortaya çıkacak" dedi.

"Finlandiya terör saldırısına tamamen karşıdır"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ise ziyaretinin teröre karşı dayanışma ve dostluğu göstermeye imkan verdiğini belirterek, "Finlandiya insanlığa karşı yapılan bu terör saldırısının tamamen karşısındadır. Türkiye'nin yanında teröre ve aşırıcılığa karşı çalışıyoruz" dedi.

Suriye'deki iç savaşın, bölge ülkelerinin paylaştığı sığınmacılar ve göçmen sorunuyla bağlantısı olduğunu hatırlatan Niinistö, "Türkiye'ye verdiğimiz desteği tekrarlamak istiyorum. Avrupa'nın eskisine göre Türkiye'ye daha çok ihtiyacı var. Türkiye sığınmacılara yardım konusunda da çok büyük sorumluluk üstlendi. Türkiye ile AB arasında işbirliği artarak devam etmektedir" diye konuştu.