Devlet desteği çiftçiyi rahatlatıyor

Mazot ve elektrik enerjisindeki maliyet yükünün her geçen yıl arttığını ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, etten süte, mazot ve gübre desteğine kadar birçok kalemde yapılan devlet desteklerinin çiftçiye nefes aldırdığını söyledi.
Devlet desteği çiftçiyi rahatlatıyor

Mazot ve elektrik enerjisindeki maliyet yükünün her geçen yıl artması çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Etten süte, ürün deseninden mazot ve gübreye devlet tarafından yapılan desteklemeler, girdilerdeki artışın maliyet artışına etkisini azaltırken çiftçinin de sürdürülebilir üretimine katkıda bulunuyor. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle mazot ve elektrik enerjisindeki maliyet yükünün her geçen yıl arttığını ifade eden Başkan Ataiyibiner, “Bu yıl da enerji fiyatlarında dövize indeksli olarak ciddi bir artış söz konusu. Bunun yanında her geçen yıl desteklerimizin karları da artıyor. Etten süte, ürün deseninden mazot ve gübre desteğine, yem desteğine kadar birçok kalemde ciddi manada süspanse edecek desteklerde sağlanıyor. 2002 yılında tarımsal desteklemenin miktarı bugün ki miktar arasında yüzde 30’un üzerinde artış var. Bu şekilde değerlendirdiğimiz zaman hem girdilerin artışı yönünde çiftçimizi rahatlatmak hem de tarımsal üretimi desteklemek amaçlı ciddi manada destekler olmuştur. Daha önce mazota ve gübreye verilen destekler son yıllarda yem bitkisi ve ürüne verilerek farklı bir şekil aldı” diye konuştu.

7-1-1-026.jpg

“ÜRÜNLER DESTEKLENİYOR”

Yaklaşık 100 civarında iyi tarımdan uygulamalarında organik tarım uygulamalarına, çiftçinin mazotunun yüzde 50’sinin karşılanmasına kadar birçok farklı alanda destek verildiğinin altını çizen Başkan Ataiyibiner, “Özellikle hayvansal alanda son yıllarda gerek et gerekse süt olarak destekleme ciddi bir şekilde devam ediyor. Farklı alanlarda da çiftçinin ürününü desteklemek amaçlı çalışmalar yapılıyor. Süt ve et ürünlerinde piyasayı düzenleyecek çalışmalarla desteklemeler de yapılıyor. Süt fiyatlarının desteği yanında düşmemesi için de düzenleyici et ve Süt kurumunun desteklemeleri de devam ediyor. Sektörel bazda desteklemeler ön plana çıkmaya başladı. Bu da çiftçimiz açısından son derece memnuniyet verici bir durum. Bu çalışmalar çiftçimizin bir nebze de olsa daha rahatlatacak” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ RAHAT NEFES ALDI”

Çiftçilerin girdilerinde her ne kadar artış olsa da yapılan desteklerle bunun etkisinin azaltıldığını ifade eden Başkan Ataiyibiner, “Yapılan desteklemelerle gerek girdilerdeki artışın maliyet artışına etkisini azaltmak gerekse çiftçinin üretilebilir, sürdürülebilir üretimine katkıda bulunmak amaçlı ciddi manada destekler oluştu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle de hayvancılıkta ciddi bir destekleme hamlesi, bitkisel üretimde de mazot ve gübre desteklerinin artırılarak mazot ihtiyacının yüzde 50’si karşılanarak çiftçimizin daha rahat üretim yapabilmesi sağlanmış olacak. Tabi bunlar yeterli olmaz ama son yıllardaki fiyat artışlarının üzerindeki desteklemelerle çiftçimizin rahat nefes almasını sağlayacak desteklemeler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU - YENİ HABER