Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Devlet-i Aliye’yi Anlamak

Devlet-i Aliye’yi Anlamak

Hiç şüphesiz dünyanın gelmiş geçmiş en büyük Türk İslam Devleti, “Devlet-i Aliye-i Osmaniye”dir. O, Dünyaya İslam, adalet, ahlak, medeniyet dağıtan Türk İslam Devletidir. Nizam-ı Alem davasıyla geçen 623 yıllık muhteşem mazinin adıdır.

Elbette ben burada Osmanlının tarihiyle ilgili yazacak değilim. Zaten istesem de yazamam. Söylenecek sözü büyükler çok güzel özetlemiş: “Ecdat tarih yazmış, evlat okumaktan aciz.”

Benim dikkat çekmek istediğim konu yalan yanlış tarihi bilgilerle, uydurma kaynaklarla Osmanlının mirasçısı olan bizlere maksatlı şekilde Devlet-i Aliye’yi karalama kampanyasıdır ki, maalesef birçok kimse bunlara inanıyor. Cemil Meriç: “Haçlıların en büyük zaferi Tarih kitaplarımızdır” dediğinde tamda bu gerçeği kastediyordu.

Osmanlının torunları olan bizlerin en büyük problemimiz Osmanlını anlamamaktır. Bugün Orta Doğu’daki sıkıntıların temelinde de Osmanlıyı anlamamak, Osmanlı mirasını paylaşamamak vardır. Ecdadın asırlarca barış ile yönettiği bölgelerde, Osmanlı çekildikten sonra bir daha kan ve gözyaşı eksik olmadı. Devlet-i Aliye’den sonra bu bölgeleri kimse yönetemedi. Çünkü Osmanlı hiç kimseye zulüm etmedi, Kimseye asimilasyon yapmadı. Herkesin hakkını koruyup kolladı. Ancak haçlı batı, işgal ettiği yerlerde, Osmanlı tebaasına “Osmanlı sizi sömürdü!” derken bize de “O milletler size ihanet etti” yalanını uydurdu. Şimdilerde aynı oyun Osmanlının bakiyesi olan Türkiye Cumhuriyeti üzerinde oynanmaktadır.

Ecdadımız hiç bir şeyi boşu boşuna yapmadı. Tarihimiz yeniden dikkatle, detaylı şekilde incelenip, bizlere ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. Eminim ki böylelikle birçok problemimiz kendiliğinden hallolur.

Bazı kimselerin de Osmanlı’yla ilgili konuştuğumuzda, yalan yanlış tarihten, uydurma ve kulaktan dolma hikayelerden öğrendiği bilgilerle Osmanlı’ya hakaret ettiğinin şahidi oldum. Onlara gerçek tarihi anlattığım zaman da hemen bana: “Sen objektif konuşmuyorsun. Sen taraf tutuyorsun” diyorlar. Sadece bana da değil. Osmanlı’nın gerçek tarihini anlatan herkese aynı tepkiyi gösteriyorlar. Eğer uydurma bilgilerle ecdadı kötülemek, ecdadı aşağılamak objektif olmaksa, evet ben taraf tutuyorum. Osmanlı’nın tarafını tutuyorum. Ha Osmanlı Devleti’nin hataları yok mudur? 623 yıllık koca çınar, mutlaka hataları olmuştur ancak bunların derdi hatalarını tenkit etmek değil, Osmanlıyı kötülemek.

Ben geçmişle yaşayalım demiyorum, tam aksine muhteşem mazimizi gelecek nesillere aktarıp, geleceğimizi, bize yabancı unsurlara göre değil, bizim öz geçmişimize göre kuralım diyorum. Biz ne zaman ki kendi özümüze döndük hep cihan devleti olduk. Ne zaman ki bize yabancı unsurlara benzemeye çalıştık hep mağlup olduk. Bu gerçeği de Ulu Hakan Sultan 2. Abdülhamit Han ne güzel ifade ediyor: “Yeniden canlanmak için Avrupa medeniyetini taklit değil, gücümüzün esası olan İslamiyet'e dönmek gerektir.”

Kimse benim Ecdadıma saldıramaz. Çünkü biliyorum ki, Ecdadım hiç bir zaman, hiç bir işi boşu boşuna yapmadı. Mehmet Akif’in dediği gibi:

 

Sanma ki Ecdadın asırlarca uyudu,

Yoksa nereden bulacaktın eldeki yurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR