Devlet Tiyatroları perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), yeni tiyatro sezonuna bugün sahneleyeceği eserlerle ''merhaba'' diyecek
Devlet Tiyatroları perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), yeni tiyatro sezonuna bugün sahneleyeceği eserlerle ''merhaba'' diyecek.

Sezonda hem yerli eserlere hem de klasiklere daha fazla ağırlık veren DT, yine bu yıl da Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar giderek yüz binlerce seyirciyi tiyatronun etkileyici atmosferiyle buluşturacak.

Çağdaş tiyatronun kurucularından Henrik Ibsen'in "Hedda Gabler"i, Türk Edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal'in "Murtaza"sı, Türk tiyatrosunun öncülerinden Musahipzade Celal'in "Macun Hokka"sı, Fransız oyun yazarı Moliere'in "Kibarlık Budalası" ve "Gülünç Kibarlar"ı gibi birçok eser, DT'nin bu sezon ilk turdaki yeni oyunları arasında yer alıyor.

Yeni sezonda, yerli ve yabancı 143 oyun sahnelenecek, yaklaşık 100 yerli eser, tiyatroseverlerle buluşacak.

Ankara sahnelerinde 7 yeni oyun

DT'nin ilk tur repertuvarında en fazla yeni oyun Ankara'da sahnelenecek. Ankara DT sezona 7 yeni oyun ile başlayacak.

"Shakespeare Zorda", "Hedda Gabler", "Yeşilçam", "Alacaklılar", "İyiyim", "Satıcının Ölümü" ve "Kuaförde Bir Gün" Ankara sahnelerinde seyirciyle buluşacak yeni oyunlar arasında yer alıyor.

"Yeşilçam" Küçük Tiyatro'da, "Alacaklılar" Şinasi Sahnesinde, "Shakespeare Zorda" Akünde, "İyiyim" Stüdyo Sahnede,  "Kuaförde Bir Gün" Altındağ Tiyatrosunda, "Hedda Gabler" ve "Satıcının Ölümü" ise Cüneyt Gökçer Sahnesinde seyirci karşısına çıkacak.

Başkent sahnelerinde ilk hafta 

Geçen yıl sanatseverlerin beğenisine sunulan "Euridice'nin Elleri", bugün ve 8 Ekim'de, 75. yıl Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. Eserde, aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, beşeri zaafları ve anlayışsızlıklarının, evlilikleri nasıl iflasa sürüklediğini anlatıyor. 

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün ve 2 Ekim'de Oda Tiyatrosu'nda görülebilecek.

"Bernarda Alba'nın Evi", bugün ve 8 Ekim'de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Fredico Garcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor. 

Sezonun yeni oyunlarından, trajikomik bir hırsızlık olayının işlendiği "Kuaförde Bir Gün", Altındağ Tiyatrosu'nda 7 Ekim'de prömiyerle "perde" diyecek. Eser ayrıca 8 Ekim'de de seyredilebilecek. 

Yeni sezonun en iddialı oyunlarından "Hedda Gabler" ise asil, güzel ve ulaşılmaz bir kadının, bir tarafta babasının hayaleti, diğer tarafta toplumun yerleşik değerleri ve sıkışıp kaldığı evliliği arasında kendini var etme çabasını anlatacak. "Hedda Gabler"i Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve yönetmen Mustafa Kurt sahneye taşıyacak. Eser, Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde 7 Ekim'de prömiyer yapacak. Oyun 8 Ekim'de de tiyatroseverlerle bir araya gelecek. 

Komedi ağırlıklı "Yeşilçam", Küçük Tiyatro'da 7 Ekim'deki prömiyerinin ardından 8 Ekim'de sahnelenecek. İstanbul'da, sinemada temizlik yaparken, bir aşk filmi çekmek üzere harekete geçen iki kafadarın hikayesini anlatan eser Barış Erdenk'in yönetmenliğinde seyirciyle buluşacak. 

Geçen sezon da sahnelenen "Aklımdaki Kadınlar", 8 Ekim'de görülebilecek. Neil Simon'un yazdığı oyunda, ilişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake'in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabası komik ve hüzünlü yönleriyle anlatılıyor.

İstanbul DT

Yeni sezonda 6 yeni oyunla perde açacak olan İstanbul DT de en çok yeni oyunun sahneleneceği ikinci şehir. "Güneş Batarken Bile Büyük", "Geçtim Ama Tiyatrodan", "Paşa Paşa Tiyatro ya da Ahmet Vefik Paşa", "Sevgili Hayat", "Muhteşem Gatsby" ve "Kadınlarda Savaşı Yitirdi" İstanbul seyircisiyle buluşacak yeni oyunlardan.

Bölgelerdeki oyunlar

"Kibarlık Budalası" ve "Kurban"ın İzmir'de prömiyerini yapacak DT, Adana'da "Macun Hokkası", Sivas'ta "Gülünç Kibarlar", Trabzon'da "Rulet", Van'da "İntiharın Genel Provası", Diyarbakır'da "Murtaza", Erzurum'da "Deli İbrahim", Antalya'da "Daniş Çelebi ve Sümbül", Bursa'da "Hastalık Hastası" ile "Kanlı Nigar", Konya'da ise "Töre", "Misafir" ve çocuk oyunu olan "Pinokyo"yu seyirciyle buluşturacak.