Dış cephe mantolama ile %40 tasarruf

Konya’da son yıllarda dış cephe mantolamaya büyük bir rağbet olduğunu söyleyen Duran Küçükünal dış cephe mantolama yapılan binaların yapılmayanlara göre yüzde 40 tasarruf sağladığını söyledi.
Dış cephe mantolama ile %40 tasarruf

İnşaat sektöründe eski ancak DRN markası olarak yeni bir firma olduklarını ve Meram İlçesi Sahibiata mahallesinde faaliyet gösterdiklerini söyleyen DRN İnşaat ve Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Duran Küçükünal, “Dış cephe mantolama son 5 yıldır Konya’da oldukça rağbet görüyor. Bunun nedeni de sıcaklıkta yüzde 40’a varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Dış cephe mantolama yapılmadan önce 3.000 Lira yakıt ücreti gelen bir binanın, bu işlem yapıldıktan sonra ısıtma maliyeti 1800-2000 liraya kadar düşüyor. Bu tasarruf nedeniyle de büyük bir ilgi var.  Dış cephe mantolamaya yoğun bir ilginin olması bu işi nitelikli, niteliksiz yapanların sayısını arttırdı. Bir öğretmen hem okulda çalışıp hem de bu işi yapabiliyor. Bu işi resmi olarak yapanlar olduğu gibi bu şekilde el altından yapanlar da oldukça fazla. Kayıt dışı iş yapanlar fatura kesmediklerinden müşterilere bir garanti veremiyor ve resmi bir yerinin olmadan insanlar çoğu zaman bir muhatap bulamıyor ve mağdur olabiliyorlar. Ayrıca fatura kesilmemesi nedeniyle de ülkeye bir katma değer sağlamıyor. Bu da doğal olarak ülkemizin bir kaybı oluyor.” dedi.

7-2-2-002.jpg

STRAFOR KULLANIMI TARTIŞMA KONUSU

Yalıtım malzemesi olarak kullanılan straforun yanıcı özelliğinin bulunması sebebiyle kullanımının iptal edilmesi konusu gündemde bulunduğunu söyleyen Küçükünal, “Straforun yanıcı bir madde olduğu doğrudur ancak taş yünü gibi bazı kaliteli ürünlerinin yanıcılığı daha azdır. Devletimiz son yıllarda bu konu üzerinde çalışmalar yapıyor ve bir çözüm bulmaya çalışıyor. Su yalıtımı betona yapılan bir yalıtımdır. İnşaata beton dökülürken yapılır. Su yalıtımı hem rutubeti önler hem de suyu binaya vermez.  Çatı yalıtımı ise mebran dediğimiz bir ürünle yapılır. Çatıda 5-10 kalaslar döşendikten sonra OSB dediğimiz sıkıştırılmış bir ürün kullanılır. Bunun üstüne de mebran, onun üstüne de kumlu mebran dediğimiz bir ürün kullanılır. Bu ürünlerin hepsi 10’ar cm birbirinin üstüne biner ve pürmüzlerle ısıtılarak birbirine yapıştırılır.” şeklinde konuştu.

7-2-1-003.jpg

DEKORASYON İŞİNDE SINIR YOK

Dekorasyon işinin ise son derece geniş bir alan olduğunun ve bir sonunun olmadığını belirten Küçükünal, “Dekorasyon çok geniş bir alan ve bir sonu yok. Bizim de çalıştığımız mimar arkadaşlarımız var. Müşterilerimize bu mimarlarımızın çizimlerini sunarız, kabul ederlerse çalışmalara başlarız. Asma tavanından, duvar kâğıtlarına, parkesinden, elektrik işlerine kadar tüm işlerini anahtar teslim şekilde gerçekleştiriyoruz. Müşterinin isteklerine göre çeşitli eklemeler yapabiliyoruz ve bu işin de bir sonu yok. Özellikle son 3 senedir bu alana büyük rağbet var. Şu anda en popüler olan ise brandadan biraz daha ince şeffaf bir malzeme kullanılarak yapılan gergi tavandır. Altına LED döşenerek çeşitli desenler verilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

7-2-3-001.jpg

DUVAR KÂĞIDINDA AVRUPAYI YAKALAMALIYIZ

İthal duvar kâğıtlarına uygulanan vergi zammının ardından dolayı yerli ürünlere rağbetin arttığını söyleyen Küçükünal, “Duvar kâğıdında ise çok farklı bir noktaya vardık. Duvar kâğıdı artık bütün müteahhitlerin mutlaka kullanıldığı boyanın yerine tercih edilen bir ürün haline geldi. Ev almaya gittiğinizde bile duvar kâğıdı kullanılmışsa evin ister istemez bir albenisi oluyor. Dairenin fiyatında da ona göre bir artış oluyor. Devletin ithal duvar kâğıtlarına uyguladığı vergi nedeniyle İtalyan ve Kore malı duvar kâğıtlarının fiyatları oldukça arttı. Bu da yerli ürünlerin kullanılmasına vesile oldu. Şu anda Türkiye’de iki duvar kâğıdı üreticisi var. Üçüncüsün de çok yakında açılmasını bekliyoruz. Bu sebeple yerli üreticiler kalite ve çeşidi bir miktar arttırdılar ancak halen ithal ürünleri yakalayabilmiş değiliz. Bu konuda biraz daha gayret edilirse inşallah ithal ürünlerin kalitesini yakalarız. Biz de yerli ürünleri satmanın mutluluğunu yaşarız.” dedi. 

İSMAİL KOÇ 

Kaynak:YENİ HABER