"Diş fırçalamayı bilmiyoruz"

Ağız ve diş sağlığında dişleri doğru bir şekilde fırçalamanın çok önemli olduğunu söyleyen diş hekimi Celalettin Çimen dişlerin yanlış fırçalanmasının çoğu zaman faydadan çok zarar getirdiğini söyledi.
"Diş fırçalamayı bilmiyoruz"

Ağız ve diş sağlığının temelinin doğru bir şekilde diş fırçalamadan geçtiğini söyleyen Diş Hekimi Celalettin Çimen, “Ağız ve diş sağlığının temeli dişleri doğru bir şekilde fırçalamaktır. Dişlerimizi doğru fırçalamayı bilmiyoruz. Biz dişler fırçalanırken diş etinden dişe doğru bir fırçalamayı öneriyoruz. Üst çeneyi fırçalarken yukarıdan aşağıya doğru ve dairesel hareketler uygulanmalı. En güzeli ise yine diş etinden dişe doğru bir yarım ay formu verilerek, süpürür tarzda oval bir şekilde fırçalamadır. Bu şekilde dişlerimizi etkili bir biçimde fırçalamış oluruz ve dişlere minimum, en az seviyede zarar vermiş oluruz. Alt çene için bunu yaptığımızda tine aynı şekilde aşağıdan yukarı, diş etinden dişe doğru yapmalıyız. Çok sert bir şekilde sağdan sola fırçalamalar diş üzerinde çiziklere neden olacağından diş çürüklerine yol açabiliyor. Böyle bir fırçalamadan kaçınmalıyız. Dişlerimizin iç kesimlerini de unutmamalıyız. Bu kesimler de dikkatli bir biçimde temizlenmelidir. Bunun yanında azı dişlerimizin bulunduğu arka kesimleri de ileri geri hareketlerle fırçalamalıyız. Bu sayede diş oyuklarında biriken yiyecekleri de temizlemiş oluruz. Zaman içinde dilin üzerinde plak birimi oluyor. Dil temizleyiciler çıktı ancak diş fırçası ile hafifçe de temizleyebiliriz.” dedi.

“DİŞ FIRÇASI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ağız ve diş sağlığında diş fırçası seçimi de çok önemli olduğuna dikkat çeken Çimen, “ Hastalarımız farklı farklı dişlere ve diş hassasiyetlerine sahip olduğundan herkese farklı diş fırçaları öneriyoruz. Piyasada çok güzel diş fırçaları var. Diş fırçalarında incenin de incesini ultra incelerini çıkardılar. Hassas diş ve diş etlerinde bu fırçaların kullanılmasını öneriyoruz. Bunlar tabi diş etlerine hiç dokunamayan hiperplazik, iltihaplı, ağrılı diş etlerinde kullanılmaktadır. Ama biz genel olarak standart diş ve diş etleri olanlara orta sert diş fırçası kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diş fırçası tercihinde diş hekimlerine danışarak bu tercihi yapmak en doğru olandır. Çünkü bazı dişlerin yüksek diş fırçaları kullanmaları gerekiyor. Çok sert bir biçimde dişlerini fırçalayarak diş etlerini tahriş eden ve diş etlerine zarar veren hastalara da şahit olduk.” şeklinde konuştu.

“DİŞ ÇÜRÜKLERİ BAŞKA HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR”

Vücut sağlığının ağızda başladığını ve diş çürüklerinin başka hastalıklara neden olabileceğini aktaran Çimen, “İnsan organizması ağızdan açıldığı için gelen olumsuz mikroorganizmalar ve bakterilerin ağızda yoğun olarak bulunduğunu varsayarsak, bu ortamın maksimum düzeyde bakıma ihtiyacı vardır. Diş çürüğü deyip geçmememiz gerekiyor. Hastalıkların odak noktalarının araştırıldığında göz rahatsızlığı ve gözlerdeki rahatsızlığın dişten kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Yani dişin kökündeki iltihap göze ulaşmış. Kalp kasını çevreleyen iltihaplar dişten kaynaklanıyor. Bu konuda çok güzel çalışmalar var. Mesela buraya Tıp Fakültelerinden kalp ameliyatına girmeden önce hastalar gönderirler. Çok çürük ve tedavi gerektiren dişleri temizleriz ondan sonra ameliyata göndeririz. Aslında diş vücudumuzun tüm organları ile ilgilidir ancak en önemlileri göz, kalp ve böbrektir.  Bu organların dişler ile çok yakın ilişkileri vardır.” ifadelerini kullandı.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Ağız ve diş sağlığında erkenden önlem almanın çok önemli olduğuna da sözlerine ekleyen Çimen,  “Ağız ve diş sağlığı gerçekten çok önemli. Bazı hastalıkların tedavisi çok zor olabiliyor. Bunun için erkenden önlem alınması şart. Bu gereken önlemler alınırsa biz de daha zor ve cerrahi müdahaleler yerine daha koruyucu ve daha çok fonksiyona yönelik tedavilere yöneliriz. Toplum olarak son yıllarda yeni yeni diş çürüklerinden kurtulmaya çalışıyoruz. Diş hekimleri Odamızın ve Ağız ve Diş sağlığı birimlerimizin çalışmalarıyla bu seviyeyi daha üst seviyelere çıkaracağız. Dişlerin bu anlamda günde iki kez, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce fırçalanmasını öneriyoruz. Bu şekilde günlük yaşantımızda hayat kalitemiz de artacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ