Dış politikada 2017 böyle geçti

Türkiye'de dış politika alanında IKBY'de düzenlenen gayrimeşru bağımsızlık referandumu, Almanya ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerginlikler, ABD ile Suriye'nin kuzeyinde terör örgütüne verdiği destek nedeniyle devam eden olumsuzluğun yan
Dış politikada 2017 böyle geçti

ANKARA (AA) - Türkiye'nin 2017 yılında birçok konuda olduğu gibi dış politikada da yoğun bir gündemi oldu. Bazı Batılı ülkelerle gergin seyreden ilişkiler, Suriye'de barışın sağlanması için yürütülen girişimler, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) yaptığı gayrimeşru bağımsızlık referandumu ve FETÖ ile mücadelede birçok ülkede devam eden çalışmalar yılın ön plana çıkan gelişmeleri arasında yer aldı.

Almanya ve Hollanda'da Türk bakanlara 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi toplantı izni verilmemesi, bu ülkelerle Türkiye arasında diplomatik gerginliğe neden oldu.

ABD ile ilişkiler de bu ülkenin Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'ya destek vermesi, FETÖ elebaşının iadesi konusunda somut ilerleme sağlanamaması ve son olarak vize krizinin ortaya çıkması nedeniyle gerildi.

Irak'ta IKBY'nin eylül ayında düzenlediği gayrimeşru bağımsızlık referandumu ve buna Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkenin sert tepkisi, ayrıca Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimleriyle Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması gibi konular da 2017'de dış politikada önemli yer tuttu.

2017 yılında dış politika alanında yaşanan gelişmelerden öne çıkarlar şöyle oldu:

21 Ocak

- Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin istihbaratçılarından oluşan bir merkezin kaleme aldığı, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında yanlış, temelsiz, yanlı ve cahilce iddiaların yer aldığı ileri sürülen bir raporla ilgili Birlik yetkililerinden izahat talep etti.

24 Ocak

- AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) Türkiye'deki son gelişmelerin acil gündeme alınarak tartışılması yönündeki talebi reddetmesi kararına ilişkin, "O kararlar Türkiye'ye hiçbir zarar vermez ama Avrupa Parlamentosunun Avrupalı değerleri savunmak konusunda ne kadar yetersiz temsilcilere sahip olduğunu gösterir. Bu karar tarihe böyle geçecektir." dedi.

26 Ocak

-Türkiye, Yunanistan Yüksek Mahkemesinin, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askeri Türkiye'ye iade etmeme kararını protesto etti.

27 Ocak

- Dışişleri Bakanlığı, Fransa'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını da kapsayabilecek şekilde soykırım olarak tespit edilmemiş olayların inkarının cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemenin iptalini "önemli bir hukuki kazanım" olarak niteledi.

28 Ocak

- İngiltere Başbakanı Theresa May, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

30 Ocak

- Türkiye'nin 2014'te güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle tahliye ettiği Trablus Büyükelçiliği çekirdek kadroyla faaliyetlerine başladı.

1 Şubat

- Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde taraflar arasında 2010 yılından bu yana siyasi istişareler ilk kez Ankara'da yapıldı.

2 Şubat

- Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Merkel, FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesine ilişkin, "Bizim adım ve önlem almamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Bazı koşullarda iadenin yapılamayacağı şeklinde Almanya'da bazı mahkeme kararları var. Adalet bakanlarımız bundan sonra da bu konularda görüşmeler yapacak." dedi.

3 Şubat

- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Yunanistan’ın Ege’deki İstanköy adasına yönelik asker indirme tatbikatının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti.

17 Şubat

- Türkiye, Ermenistan’ın işgali altındaki Yukarı Karabağ’da 20 Şubat'ta yapılacak ve gayrimeşru görülen "anayasal değişikliklere ilişkin bir referandumun" sonuçlarını tanımayacağını açıkladı.

18 Şubat

- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Belçika Temsilciler Meclisinde 16 Şubat'ta kabul edilen "Türkiye'ye IPA II Çerçevesinde Sağlanan Yardımların ve Avrupa Birliği Üyelik Müzakerelerinin Dondurulması" konulu tavsiye kararını kınadıklarını açıkladı.

2 Mart

- Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da Türk vatandaşları ile bir araya geleceği programın iptaline neden olan gelişmelerle alakalı olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bozdağ'ın Almanya'daki Türklerle yapmak istediği toplantının iptal edilmesine ilişkin, "Bu Alman derin devletinin sistematik şekilde bir uygulaması haline geldi." dedi.

4 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığının 2016 İnsan Hakları Raporu'nda Türkiye ile ilgili kısımlarının kabul edilemeyecek iddialar ve yanlış tanımlamalar içerdiğine dikkati çekerek "15 Temmuz darbe girişimi hakkında FETÖ unsurlarının rolüne ve FETÖ lider kadrosunun ABD’de ikamet ettiğine hiç değinilmemesi manidar bulunmuştur. PKK terör örgütüne karşı yürütülen mücadelemizin 'iç çatışma' olarak nitelendirilmesi ise hiçbir şekilde kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

6 Mart

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Almanya'nın Hamburg kentinde konuşma yapacağı "Plaza Event Center" adlı salon, yeterince yangın koruması olmadığı gerekçesiyle değiştirildi.

7 Mart

- AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Almanya'nın Avrupa'dan sorumlu Federal Devlet Bakanı Michael Roth ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Türk bakanların Almanya'daki konuşmasının engellenmesi asla kabul edilemez. Hükümetimize karşı sistematik bir engelleme olduğunu düşünüyoruz. Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Herhangi bir Alman siyasetçi Türkiye'ye gelip Alman vatandaşlarına konuşmak isterse biz bu buluşmanın güvenliğini sağlayacak güçte bir ülkeyiz." dedi.

10 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Suriye uyruklu babası tarafından kaçırılarak Suriye'nin Halep kentine götürülen İtalyan vatandaşı 7 yaşındaki Houda Emma Kharat'ın Türkiye’ye getirildiğini ve ülkesine gitmek üzere Türkiye'den ayrıldığını duyurdu.

11 Mart

- Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi üzerine Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda tarafından uçağının iniş izninin iptal edilmesine ilişkin, "Şunu herkes bilmelidir ki bu adımı atanlara gerekli karşılığı en net şekilde vereceğiz." ifadesini kullandı.

- Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Türk bakanları engellemesine tepki olarak "Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir." açıklamasında bulundu.

12 Mart

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda hükümetinin Türk bakanların vatandaşlarla buluşmasını ve diplomatik temsilciliklere ulaşmasını engellemesinin ardından bazı Avrupalı yetkililerle görüştü.

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan krize ilişkin, "Kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek Türkiye'den. Hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya devam edeceğiz." dedi.

- Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrına birçok ülkenin yanı sıra uluslararası kurum ve kuruluşlar tepki gösterdi.

13 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrı ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

14 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komiseri Johannes Hahn'ın, Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelere dair açıklamalarının Türkiye için değer taşımadığını bildirdi.

16 Mart

- Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmelerinin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla BM'ye taşıdı.

18 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Frankfurt’ta terör örgütü PKK yandaşlarının miting yapmasına ilişkin, "Terör örgütünün ülkemizde yapılacak referandumla ilgili sloganların da atıldığı gösterisine izin verilirken, Türkiye’nin milletvekillerinin Türk toplumuyla buluşmalarına her türlü zorluğun çıkartılması, çifte standardın en vahim örneğini oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

19 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Kerkük kentinde kamu binalarına resmi günlerde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi için yapılan başvuruya tepki gösterdi ve “Bu tür girişimlerin Irak’ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır. " açıklamasını yaptı.

21 Mart

- Türkiye, BM Güvenlik Konseyine gönderdiği mektupta, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan BM hakimi Sefa Akay'ın serbest bırakılması talimatını vererek Türkiye'nin bağımsız yargısına müdahalede bulunup görev tanımını aştığını ve bu talebin "hükümsüz" olduğunu bildirdi.

- Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanının, "15 Temmuz darbe teşebbüsünün arkasında FETÖ’nün bulunduğuna ikna olmadığına" dair beyanına ilişkin Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

22 Mart

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ ile ilgili yeni belgeleri kapsayan bir dosyayı ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'a verdi.

23 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, sosyal medyada terör örgütü PYD/PKK mensuplarıyla Rus asker ve subaylarını bir arada gösteren fotoğrafların yayınlanmasının ardından Ankara’daki Rus maslahatgüzarına Türkiye’nin duyduğu “rahatsızlığı” iletti.

25 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Haffner'i çağırarak terör örgütü yandaşlarının Bern'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan miting düzenlemesinden duyulan rahatsızlığı iletti.

28 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının, hükümet binalarına asılmasının endişeyle karşıladığını bildirdi.

29 Mart

- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan 21 Temmuz 2016'da aranmasına ilişkin açıklama yaptı. Elçilik, FETÖ "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından vizesinin iptal edildiğini bildirmek üzere arandığını açıkladı.

30 Mart - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye’yi ziyaretinde, ABD'nin Türkiye'nin güvenilir müttefiki olduğunu belirterek "Zorluklara karşılıklı beraber göğüs germeyi iple çekiyoruz. Trump yönetimi de uzun zamandır var olan bu dostluğumuzu aynı şekilde güçlendirmeye yönelik taahhüdünün altını çizmeye devam edecektir." dedi.

4 Nisan

- Türkiye, Irak'ta Kerkük İl Meclisinin Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda aldığı tek yanlı referandum kararını kınadı.

16 Nisan

- Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan'da yapılan anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gözlem heyetinin gözlem faaliyetleri ve ilk bulgular raporunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

24 Nisan

- Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 Nisan açıklamasına ilişkin, "ABD Başkanı Trump’ın '1915 olayları' hakkında 24 Nisan 2017 günü yaptığı yazılı açıklamadaki yanlış bilgi ve tanımlamaların, bazı radikal Ermeni çevrelerin yıllar içinde bu ülkede propaganda metotlarıyla oluşturdukları bilgi kirliliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.” açıklamasını yaptı.

25 Nisan

- Dışişleri Bakanlığı, AKPM’nin Türkiye'nin denetim sürecine alınmasına yönelik kararını şiddetle kınadı.

27 Nisan

- Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları konusunda Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisinde 25 Nisan'da alınan kararı kınadı ve reddettiğini bildirdi.

4 Mayıs

- Dışişleri Bakanlığı, FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan askerlere ilişkin Türkiye'nin yeni iade talebinin reddedilmesinin siyasi saiklerle alındığını bildirdi.

11 Mayıs

- Dışişleri Bakanlığı, 15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ bağlantılı bazı eski askeri personelin iltica başvurularının Almanya tarafından kabul edilmesinin esefle karşılandığını belirtti.

15 Mayıs

- Alman milletvekillerinin Türkiye’nin İncirlik’teki askeri üssünü ziyaret etme taleplerinin bu süreçte uygun bulunmadığı belirtildi.

22 Mayıs

- ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında ABD güvenlik personeli tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yakın koruma ekibine yönelik "saldırgan davranışlar" nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

25 Mayıs

- Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Türkiye'nin Washington Büyükelçilik Konutu önünde yaşanan olaylara ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilen karar tasarısını reddetti.

9 Haziran

- Dışişleri Bakanlığı, IKBY’nin 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" yapma planının “vahim bir hata teşkil edeceği” uyarısında bulundu.

15 Haziran

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenlik personelinden bazıları hakkında ABD’de tutuklama kararı alınması üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve kararın kabul edilemez olduğu bildirildi.

6 Temmuz

- Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosunda Türkiye ile AB müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporun kabul edilmesinin “yok hükmünde sayıldığını" bildirdi.

14 Temmuz

- Türkiye’nin FETÖ’ye karşı uluslararası kamuoyu nezdindeki mücadele kapsamında 400'den fazlası cumhurbaşkanı ve başbakan düzeyinde olmak üzere toplam 12 bini aşkın resmi temas gerçekleştirdiği belirtildi.

15 Temmuz

- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle hafta boyunca 136 ülkedeki 226 temsilcilikte anma törenleri düzenlendi, büyükelçi ve başkonsoloslar yerel medya temsilcileriyle 216 buluşma gerçekleştirdi. Yerel basın organlarında Türk büyükelçiler tarafından kaleme alınan 47 makale ve 15 Temmuz şehit ve gazilerini anmak amacıyla farklı ülkelerin yüksek tirajlı gazetelerinde 34 ilan yayımlandı. Büyükelçilikler ve başkonsoloslukların himayesinde Anadolu Ajansının derlediği fotoğraflardan oluşan 69 sergi açıldı.

6 Ağustos

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olduğunu açıkladı.

16 Ağustos

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKBY’nin referandum kararından geri adım atmasını beklediklerini söyledi.

14 Eylül

- Dışişleri Bakanlığı, "IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyoruz." açıklamasını yaptı.

15 Eylül

- Dışişleri Bakanlığı, Belçika'da mahkemenin, aralarında PKK'nın sözde Avrupa elebaşlarının da olduğu 36 kişi ve kurumun terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağına hükmetmesine ilişkin, "Karar, Belçika'nın terörle mücadelede Avrupa'da ve dünyada zayıf halka olduğu gerçeğini bir kez daha göstermiştir." açıklamasını yaptı.

25 Eylül

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKBY’de düzenlenen gayrimeşru bağımsızlık referandumunun “yok hükmünde” sayıldığını bildirdi.

- AB Bakanı Ömer Çelik, "Referandum kararı zaten bir faciadır. Kerkük'ün içine katılması da Mesut Barzani'nin dilinden Irak'ın yeni bir kan banyosuna dönüştürülmesi teklifidir." dedi.

3 Ekim

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKBY'deki gayrimeşru referandum için, “Henüz iş işten geçmiş değil, Barzani yönetimi adım atabilir" dedi.

8 Ekim

- ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki tüm misyonlarında göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını açıkladı.

9 Ekim

- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve bu ülkenin Türkiye'deki vize işlemlerini askıya alması kararından dönülmesi yönündeki beklenti iletildi.

11 Ekim

- Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile vize sorununun aşılmasına yönelik görüşme yaptı.

16 Ekim

- Dışişleri Bakanlığı, IKBY’yi bir kez daha uyararak “Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce (sığınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır" açıklamasını yaptı.

18 Ekim

- Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının ardından sorunun çözümüne yönelik ilk heyetler arası görüşme yapıldı.

24 Ekim

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 995 kişinin Yunanistan'a sığınmacı olarak başvurduğunu bildirdi.

25 Ekim

- AB Bakanı Çelik, Türkiye ile müzakereleri kesmek ya da askıya almakla ilgili yaklaşımların AB zirvesinde destek bulmadığını söyledi.

27 Ekim

- Dışişleri Bakanlığı, Katalonya’daki bağımsızlık referandumu hakkında, “Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz." açıklamasını yaptı.

15 Kasım

- Dışişleri Bakanlığı, Rıza Sarraf’ın durumuyla ilgili Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından ABD makamlarından resmen bilgi talep edildiğini, yanıt alınamadığını duyurdu.

16 Kasım

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rıza Sarraf hakkında Türkiye’nin ABD’ye verdiği notaya yanıt gelmeyince bir kez daha nota verildiğini belirterek “Dün hem Adalet Bakanlığından hem de ABD Dışişleri Bakanlığından Büyükelçiliğimize dönüşler olmuş. ‘Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok.’ diye genel bir cevap verilmiş.” dedi.

30 Kasım

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD Başkanı Trump’ın kendisi, bizzat Sayın Cumhurbaşkanımıza telefonda 'bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini' söyledi." açıklamasında bulundu.

6 Aralık

- Türkiye, ABD yönetiminin Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak tanımasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı, "ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

9 Aralık

- Türkiye, Kudüs'te protesto gösterileri düzenleyen Filistinlilere karşı İsrail güçlerince yapılan müdahale neticesinde 4 kişinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyulduğunu bildirdi ve İsrail'in orantısız güç kullanımını kınadı.

11 Aralık

- Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara’yı ziyaretinde, “Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır." açıklamasını yaptı.

13 Aralık

- İstanbul’da düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi'nde Doğu Kudüs Filistin’in işgal altındaki başkenti ilan edildi.

- Filistin Devlet Başkanı Abbas, zirvedeki konuşmasında Filistin ile İsrail arasındaki barış sürecinde ABD'nin yer almasına bundan böyle müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

- Dışişleri Bakanlığı, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster’ın bir düşünce kuruluşunda Türkiye'yi hedef alan konuşmasının temelsiz ve kabul edilemez olduğunu bildirdi.

14 Aralık

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 sistemlerinin alınmasında sorun bulunmadığını belirterek “Sadece kredilendirme konusunda en son Putin'in ziyaretinde mutabakat sağlandı. Bunun kağıda dökülmesi ve detaylarının konuşulması gerekiyor. Uzmanlarımız bunu sürdürüyor. Tamamlandıktan sonra belki de bu hafta içinde bu imzalanacak." dedi.

Kaynak: