Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya'da sert konuştu

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya'da sert konuştu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu'na Filistin tarafından verilen Kudüs Yıldızı Nişanı ile ilgili, "Cumhurbaşkanı adayı biri, 'Filistin'den şu nişanı aldık' diyor. O nişan bizim büyükelçilerimize de verildi. Ama düşünün o aday, 2012'nin Kasımında, Filistinlilerin büyük rüyası gerçekleştiğinde, BM Genel Kurulu'nda Filistin devleti tanındığında, o salonda yoktu" dedi.

Davutoğlu, Konya Valiliğince Mevlana Kültür Merkezi'de düzenlenen bayramlaşma programının ardından, AK Parti Konya İl Teşkilatının Anemon Otel'de gerçekleştirilen bayramlaşma programına katıldı.

Burada konuşma yapan Davutoğlu, 2011 yılında Ramazan'da Libya savaşında büyük ıstıraplar yaşanan Bingazi'yi ziyaret ettiğini, "Ömer Muhtar'ın çocukları, sizi yalnız bırakmayacağız" diye hitap ettiğinde binlerce Libyalının, Türk bayraklarıyla dualar ettiğini anımsattı.

O ramazanda Libya'da herhangi bir iftar verecek dahi kaynak kalmadığını belirten Davutoğlu, halkın kendilerinden destek istediğini, o zaman geçici hükümetin maliye bakanı ile Ankara'da bir anlaşma imzaladıklarını ifade etti.

Trablusgarp'ta şehit düşen ecdat adına, Akdeniz'i bir Türk gölü yapan Barbaros Hayrettin adına, Turgut Reis adına, 100 milyon doları nakit olarak, 300 milyon dolar gönderdiklerini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sonra bayram sonrası oraya gittiğimde Mustafa Abdulkerim döndü ve iftarda ne yiyeceğimizi, bayramı nasıl geçireceğimizi düşünürken, 'Anadolu'dan uzanan bu yardım elini hiçbir zaman unutmayacağız' dedi. Seneler geçmiş, geçen hafta gazetelerde vardı. Bir muhalefet milletvekili, bu gönderdiğimiz kardeşlik yardımının hesabını bizden soruyor. 'Nasıl gitti, neden gitti?' diye. Şimdi ben buradan cevap veriyorum; Mecliste de yazılı cevap vereceğim. Bre gafil, o para Trablusgarp şehitleri adına, Barbaros Hayrettin Paşa adına, Turgut Reis adına gitti. Gerekirse yine gidecek. Biz paraları kimin adına gönderdiğimizi biliyoruz. Bunları Rabbimiz adına, milletimiz adına gönderdik. Bize bunu soranlar kimler adına soruyor? Bunun hesabını versinler."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkmaya cüret eden adayın, "Tarafsız olmak zorundayız, Ortadoğu'ya karışmayalım" dediğini aktaran Davutoğlu, "Şunu demek istiyorlar; oradaki yetimlerle zalimler arasında tarafsız olalım diyor. Orada anasını, babasını gözünün önünde kaybeden o çocuklar ile bunların anasını, babasını şehit edenler arasında tarafsız… Onlar oturdukları o sırça köşklerde tarafsız olabilirler, biz bu tarihin ve coğrafyanın hakkını verenler, hiçbir zaman tarafsız olmayacağız" diye konuştu.

Bütün bu konularda taraf olduklarının altını çizen Davutoğlu, adaletin, vicdanın, özgürlüğün, insan onurunun ve dirayetinin tarafı olduklarını, kim ne derse desin, taraf olmaya da devam edeceklerini ve bu ateş çemberinin içerisinde etrafa kucak açmak zorunda olduklarını vurguladı.

- "Filistin neredeyse oradayız" 

Davutoğlu, 2012 yılında hava bombardımanı sürdüğü sırada Gazze'ye gittiğini, saldırılarda ölenlerin yakılarını ve yaralıları ziyaret ettiğini belirterek, burada yürekleri burkan manzaralarla karşılaştığını aktardı.

"Cumhurbaşkanı adayı biri, 'Filistin'den şu nişanı aldık' diyor. O nişan bizim büyükelçilerimize de verildi. Ama düşünün o aday, 2012'nin Kasımında, Filistinlilerin büyük rüyası gerçekleştiğinde, BM Genel Kurulu'nda Filistin devleti tanındığında, o salonda yoktu" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İslam toplumlarını temsil ettikleri halde İslam İşbirliği Teşkilatının kuruluş gerekçesi olan Kudüs ve Filistin davası başarı sağladığında o salonda yoktu. Ama bu aziz millet, Türkiye Cumhuriyeti adına o salonda konuşma yapmak üzere bendeniz, BM Genel Kurulu'ndaydım. Nerede Filistin için küçük bir mum yaksa, orada olmaya Kudüs aşkıyla ahdetmişiz. Filistin neredeyse oradayız. Tarafız ve taraf olmaya devam edeceğiz. Ta ki zalimlerin zulmünü durdurana kadar. Saldırılarda zor durumda kalan Gazzelileri her zaman düşünüyoruz. Size gurur duyasınız diye söylüyorum; önce 12 saatlik, sonra 24 saatlik bazı kesintilerle ateşkes ilan ettirdiğimizde, Gazze'ye ulaşan ilk ilaç bizim ilacımızdır. 17 ton ilacımız Gazze'ye ulaştı. Bu müzakereler yürürken, diğer yandan Gazze'ye gidecek olan mazotun hesabını yapıyorduk. Ateşkesle beraber hayata geçirilmek üzere insani yardımları koordine ettik. Gerekirse bir hava koridoru kuracağız, Allah'ın izniyle Gazze'ye her türlü yardım gidecek."

Ehli Beyt'e, Hz. Peygamberin yakınlarına ve ailesine ne kadar aşkla bağlı olmanın güzel bir nişanesinin bugün yaşandığına işaret eden Davutoğlu, Kıbrıs'ta uzun yıllardan sonra Güney Kıbrıs'ta kalmış ve Fatiha'ya hasret olan Hz. Peygamberin halası Hala Sultan'ı bugün şu saatlerde bini aşkın kişinin ziyaret ettiğini aktardı.

Bunun uzun yıllardan sonra ilk defa olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"BM ve bütün uluslararası yetkililerden bu Ramazan Bayramı için Hala Sultan'ın ziyarete açılması için girişimlerde bulunduk. Elhamdülillah, otobüslerle kardeşlerimiz, fevç fevç Hala Sultan'a ziyarete gidiyor. Biz Ehli Beyt'e ve Hazreti Peygamber'in ailesine aşk ile bağlıyız. Onun için gereğini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz."