Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Yalçın:

"Türkiye, çeyrek asır önce Balkanlar, Baltık bölgesi ve Orta Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden ülkeleri ilk tanıyan devletlerden biridir"
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Yalçın:

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın, Türkiye'nin, Balkanlar, Baltık bölgesi ve Orta Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden ülkeleri ilk tanıyan devletlerden biri olduğunu söyledi.

Yalçın, Ankara Palas'ta düzenlenen "Türkiye'nin Avrupa'da Kurduğu ve Yeniden Tesis Ettiği Diplomatik İlişkilerin Çeyrek Asrı" konulu resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Türkiye, çeyrek asır önce Balkanlar, Baltık bölgesi ve Orta Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden ülkeleri ilk tanıyan devletlerden biridir." dedi.

Çeyrek asırda söz konusu devletlerle birçok alanda ilişkilerin derinleştiğini belirten Yalçın, Türkiye'nin Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Slovenya'da Büyükelçilik açan ilk devletlerden olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin NATO aracılığıyla söz konusu ülkeler, Bosna Hersek ve Makedonya ile yakın ilişkiler geliştirdiğine dikkati çeken Yalçın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde sundukları destekten dolayı da bu ülkelere teşekkür etti.

Yalçın, Türkiye'nin bölgesel işbirliği için bölgedeki potansiyel ve fırsatların kullanılmasına aktif olarak katkı sunduğunu belirterek, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (SEECP) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün önemine değindi.

Türkiye'nin, yüksek düzeyli ziyaretler, parlamenter diplomasi, üst düzey işbirliği konseyleri, iş forumları, kültürel ve sosyal projeler ile işbirliğine katkı sunduğunu kaydeden Yalçın, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) bu iş birliğinin geliştirilmesindeki kilit rolüne değindi.

Yalçın, ulaştırma projeleri, enerji hatları ve karşılıklı yatırımların halklar arasındaki iletişimi güçlendirdiğinin altını çizerek, tüm zorluklar karşısında Türkiye'nin bu devletler ile birlik içinde olacağını ifade etti. Yalçın, "Önümüzdeki çeyrek asırlara omuz omuza yürüyeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

Çekya'nın Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka da yaptığı konuşmada, geçtiğimiz çeyrek asrın yeni ilişkiler geliştirme, yeni ittifaklar ve dostluklar kazanma açısından önemli olduğunu söyledi.

Kafka, önümüzdeki dönemin, Türkiye ile söz konusu bölge ülkeleri için dostlukların geliştirilmesine yeni ve pozitif bir ivme kazandırmasını umduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Müsteşar Yalçın, onur konuğu olan Çekya, Litvanya, Slovenya, Makedonya, Letonya ile Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçilerine, Hırvatistan Maslahatgüzarına, Estonya ve Slovakya'nın ise geçici maslahatgüzarlarına birer hatıra plaketi takdim etti.

Katılımcılar daha sonra aile fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: